La mujer de Gilles, Madeleine Bourdouxhe

Resum (contraportada de l’editorial)

El amor de Élisa hacia Gilles, su marido, es absoluto y emocionalmente completo. Gilles es feliz al lado de su maravillosa mujer y de su familia. Nadie hubiera podido intuir la fragilidad de esa felicidad doméstica. Pero Gilles y la hermana menor de su esposa, Victorine, caen en una pasión ciega. Perdido el eje de su existencia, Élisa se adentra en un mundo de angustia, en una profunda desesperación que la llevará al suicidio. La mujer de Gilles, originalmente publicada en París en 1937, no solo narra la historia de un amor apasionado que transcure en una familia obrera en Bélgica durante los años treinta, sino que presenta un agudo análisis sobre el erotismo de una sorprendente modernidad. Los libros de Madeleine Bourdouxhe, elogiados por Simone de Beauvoir, habían permanecido olvidados durante décadas. Sin embargo, hoy son apreciados en todo el mundo y La mujer de Gilles en particular, después de una serie de avatares, se ha convertido en una joya literaria que por fin el lector español tiene entre sus manos.

Editorial Siruela.- 136 págs..- Traducció de María Teresa Gallego

Apunts de lectura

La història de la novel.la és un trio amorós entre un home, la seva dona i la germana menor d’aquesta. La trama és centra en la manera com Élisa, la muller, viu el drama familiar.

Els tres personatges de la novel.la són tres prototips molt ben definits: el marit un obrer en una ciutat industrial, de caràcter primari, instintiu i a la vegada dèbil; l’esposa, una mare de família dedicada a les feines de casa i totalment entregada al seu marit, l’home de la seva vida; l’amant, la germana petita d’Élisa, una noia jove, atractiva i frívola.

Malgrat no és un tema nou, la manera com desenvolupa la trama des de l’interior d’Élisa obre una nova dimensió narrativa, tot un procés des de la pròpia consciència del personatge. Des del moment que la novel.la dóna el tret de sortida amb l’enamorament de Guilles per Victorine, el lector comença a viure en la consciència d’Élisa: les pors i les angoixes davant l’amenaça de perdre l’home de la seva vida. I és que per Élisa, el seu home ho és tot. Així la novel.la magistralment i d’una manera gradual ens va conduint pels escalons de la tragèdia: des de les primeres intuïcions del possible desastre, fins a les evidències, passant per la incredulitat i també per les esperances. L’amor per Guilles és tant absorbent que fins i tot comparteix el seu dolor  pels desamors de la frívola Victorine i el consola. Élisa no pot viure lluny del seu marit, n’és totalment depenent, en cap cas es planteja un alliberament i la única raó de la seva vida és saber que l’estima. Aquesta és l’única pulsió de vida i quan es trenca desapareix també el sentit de seguir vivint.

L’absència de Guilles, l’absència del seu amor és insuportable:

Élisa se ciñó con los brazos, inclinó la cabeza sobre el pecho. Noche solitaria, día siguiente sin esperanza. Día único, sin día siguiente…”

Més que la història d’un trio amorós allò que cal destacar és el procés com es desenvolupa la tragèdia en la consciència d’Élisa. Una novel.la breu i una inoblidable  joia literària.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s