Por, Stefan Zweig

Resum (contracoberta de l’editorial)

La Irene Wagner du una vida acomodada i sense preocupacions amb el marit i les seves dues filles. Tanmateix, després de vuit anys de matrimoni, els balls, el teatre, l’òpera i altres activitats socials li semblen banals i anodines. Així, més per fantasia novel·lesca que per autèntic desig, comença una relació amb un jove pianista. De sobte, però, una dona la descobreix quan surt del pis del seu amant i la Irene es veu obligada a cedir a un terrible xantatge. El terror que el seu marit l’enxampi i la possibilitat de perdre tot el que posseeix i que, com descobreix ara, s’estima i necessita tant, la sumirà en un malson esgarrifós. Escrita el 1913 i publicada per primer cop gairebé una dècada més tard, Por és una de les novel·les curtes més esglaiadores de Stefan Zweig, amb un final tan sorprenent per a la protagonista com per al lector.

Quaderns Crema.- 128 pàg.- Traducció Joan Fontcuberta

Apunts de lectura

La novel.la és, fonamentalment una espiral amb una creixent tensió sobre l’angoixant  procés psicològic d’una dama de la burgesia que ha estat descobert en la seva infidelitat i és sotmèsa al xantatge. S’inicia la novel.la “Quan la senyora Irene baixà les escales del pis del seu amant, de sobte es tornà a sentir presa d’aquella por irracional” i a través d’un narrador omnipresent anem seguint el pensament i la manera com afronta la seva descoberta infidelitat conjugal.  Un turmentós malson que s’encomana al lector fins el final.

Cal ressaltar el domini de Zweig en retratar el món interior de la protagonista, les seves pors, els sentiments, les emocions, l’estratègia per fer front a l’amenaça i al xantatge . La desgràcia de ser descoberta esdevé en la seva tanquil.la i privilegiada vida un catalitzador que ho remou tot. Des de la seva vida matrimonial, amb el marit i amb els dos fills, la seves relacions socials així com les reflexions sobre el sentit de la seva vida. D’aquesta manera també és una crònica sobre la vida d’una dona de la burgesia vienesa.

La por és el sentiment recurrent a tot el procés vital que està patint la protagonista. La por a sincerar-se amb el marit.  La por a perdre-ho tot, marit, posició social, fills. Por a la deshonra. Por que lo corseca l’ànim dia rere dia i que altera la seva conducta…

“..cada vegada que tornava al moment paorós en què ensopegava la xantatgista, s’estremia de por: aleshores aixecava els ulls per sentir-se segura, acaronava amb tendresa un rere l’altre els objectes que sentia com vius al seu abast, cadascun carregat de records i significat, i així recuperava una certa calma. I el rellotge de paret, que recorria lentament el silenci amb el seu pas d’acer, restituïa imperceptiblement al seu cor una engruna del seu ritme regular i despreocupat.”

Una novel.la curta, intensa, i que ens atrapa in crescendo fins el final tot seguint la deriva que va fent l’ànima de la senyora Irene.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s