Que nadie se mueva, Denise Johnson

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Un jugador compulsivo que debe dinero a las personas equivocadas, un matón encargado de cobrar la pasta y darle una lección, una preciosidad en apuros que ahoga sus penas en tequila sunrise, dos millones de dólares y una persecución frenética por las llanuras del valle central de California. Con ecos de Raymond Chandler y Dashiell Hammett, Que nadie se mueva es un homenaje y una variación de un clásico dentro de uno de los géneros literarios más duraderos y populares: la novela negra americana.

Editorial Literatura Random House.-  192 Pàg.

Apunts de lectura

Un novel.la negra en estat pur, sense detectius ni policies. No hi ha cas a investigar. A través d’una història de persecució entre el gat i la rata és desenvolupa una trama en la qual la intriga és un motor que no para fins el final. Que nadie se mueva, és una novel.la que t’atrapa des de l’inici amb un ritme trepidant de persecucions i aventura.

No hi ha retrat psicològic de cap personatge. No hi ha culpables ni innocents, en tot cas el lector es pot decantar per alguna simpatia pels perseguits en front dels perseguidors. I en especial al perseguit Jimmy al que l’atzar i la necessitat el dota d’una dona espectacular, Anita, una índia escapada de la reserva i divorciada.

L’el·lipsi és un recurs que sovinteja en la narració. Allò no explícit deixa a la imaginació del lector completar l’acció, en tot cas, només suggerida.

Els diàlegs són l’autèntica bastida de la trama i que fan pràcticament innecessària la veu del narrador.

Tota l’acció, la trepidant acció, es desenvolupa en un escenari territorial reduït en el qual el cotxe és una eina narrativa primordial.

En l’estira i arronsa de la persecució, un element decisiu és l’error. Més que no pas l’habilitat del pistoler, o l’estratègia. L’error es paga molt car i sovint d’una manera irreversible.

El fluir del riu Feather, és un contrapunt als ambients arquitectònics interiors, desangelats, bruts i foscos:  «se parecía al vientre nervioso de una criatura viva que uno podía pisar y cruzar».

Una novel.la curta amb una gran dosi d’intriga, trepidant i àgil.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s