El corazón de los hombres, Nickolas Butler

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Verano de 1962. Nelson, un chico de trece años, es el corneta de un campamento de boy scouts. Sus medallas, su habilidad para encender el fuego y el celo con el que desempeña sus tareas no son la mejor manera de ganarse amigos. Solo Jonathan, el chico más popular del campamento, le presta un poco de atención: es el único que se acuerda de su cumpleaños y que lo defiende de los abusones. Jonathan y Nelson todavía no lo saben, pero durante su infancia forjarán una amistad que resistirá el paso del tiempo y que les ayudará a soportar los golpes que la vida les tiene reservados. La novela narra la historia de tres generaciones de hombres que se enfrentan a sus flaquezas en ese territorio, no siempre claro, que separa el heroísmo de la cobardía, el bien del mal, la fidelidad de la traición.

Editorial: Asteroide.- 416 pàg.-

Apunts de lectura

L’estructura de la novel.la és dividida en tres parts de manera que narra la història de diferents protagonistes relacionats entre ells tot abastant una generació, del 1962 fins l’actualitat. La primera part el protagonista és el jove Nelson, víctima de bullyng a l’escola i amb una difícil relació familiar amb el seu pare. La història es centra durant l’estiu del 1962 en la vida d’un campament de boy scouts. Nelson té només en amic, Jonathan, i gaudeix del suport del responsable del campament, Wilbur, un vell soldat de la segona guerra mundial.

A la segona part, ja han passat més de trenta anys i l’amic Jonathan (un exitós empresari del transport) porta el seu fill Trevor al mateix campament, ara dirigit per Nelson gràcies als favors d’en Wilbur. La relació pare fill durant el viatge d’acompanyament al campament és molt il·lustrativa del conflicte generacional, de la crisi familiar així com dels valors educatius de la classe conservadora.

La tercera part segueix el fil generacional i la protagonitza Rachel, la viuda de Trevor que acompanya el seu fill Thomas al mateix campament que encara és dirigit per Nelson, ara un veterà de la guerra del Vietnam. La història és centrada a l’actualitat amb tota la incidència i problemàtica de l’era digital. El fet de ser la única dona en un campament dominat pels pares planteja una nova problemàtica que posa el focus en el conflicte de gènere, assetjament sexual inclòs.

Cada part, però, té la seva pròpia identitat narrativa. El fet d’abastar el període de temps d’entre 1962 i 2019 permet fer una significativa radiografia sociològica a través de la vida dels personatges que hi intervenen. Més aviat centrada en la classe mitja i en el marc dels valors conservadors. Cal dir que els campaments de boy scouts són impulsats principalment pel partit republicà com a element de transmissió dels seus valors.   Wilbur y Nelson, dos militars veterans, són el paradigma de la decadència d’uns valors cívics i humans que intenten preservar i inculcar a través de la seva tasca de direcció.

A través d’una trama que conjuga els diferents personatges en un mateix marc però en temps diferents permet facilitar una visió microsociològica de la realitat americana, al menys d’una part. Per a mi, la lectura d’aquesta novel.la m’ha interpel·lat sovint sobre la situació dels EEUU i l’era Trump.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s