Una cara coneguda, Alfred Hayes

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

“Ras i curt: Alfred Hayes és literatura en majúscules.”

Una cara coneguda s’ambienta a Hollywood, on la tònica és la fama i on només ets viu en la mesura que és viva i real la teva imatge. En una festa, un guionista amb certs èxits passats, rescata una jove que, embriagada, s’endinsa amb determinació en el mar Pacífic. Ell, un home casat que viu lluny de la seva dona, fa temps que ha deixat de fer-se il·lusions, ja no espera gaire res d’aquesta vida. De fet, només desitja estar sol. No obstant això, sense pensar-s’hi gaire, s’involucra amb la jove, que tampoc no es fa gaires il·lusions amb l’amor ni la vida. Ella és com ell, pensa el guionista, tots dos són supervivents. A mesura que la seva relació casual i esporàdica adquireix intensitat tots dos són iguals, però no només en la forma que ell suposa.

Edicions 62.- 144 pàgines.- Traducció d’Albert Torrescasana

Apunts de lectura

“La festa s’havia allargat massa i, cansat de les veus, una mica massa animades, i de l’alcohol, una mica massa accessible, i pensant que em provaria estar sol, i també escapolir-me, ni que fos durant una estoneta, dels somriures que et fermen al piano o de les preguntes que et deixen regirant-te a la cadira, vaig sortir a contemplar el mar.

Així s’inicia la novel·la, My Face for the World to See (1958), traduït al català com a Una cara coneguda. El narrador explica, en primera persona, la seva trobada amb una noia que cerca a Hollywood esdevenir una cara coneguda a través del cinema. La història d’una noia que arriba amb la maleta a la ma a la Meca del cinema amb aspiracions, il·lusions i somnis d’aconseguir l’èxit, no és nova, gairebé esdevé un tòpic associat al fabulós món del cinema. Una altra cosa és la trama d’aquesta novel.la  que ens porta a descobrir una història concreta de vida, els avatars que configuren una experiència vital.

D’aquesta manera, la novel.la ens narra com la protagonista s’enfronta a un món hostil ja no solament per aconseguir fer realitat les seves aspiracions artístiques, sinó la lluita per satisfer les necessitats bàsiques com les de sobreviure, fer front a la desesperança de les frustracions i especialment combatre la solitud.

A través d’una narrador, en primera persona, un guionista que treballa esporàdicament a Los Angeles, desgrana la seva relació amb la noia que un dia va rescatar de les aigües del Pacífic. Una relació de parella desigual, tant per la desigualtat de les necessitats personals a satisfer com per la desigualtat dels recursos per aconseguir-ho. Ell, és un home que es guanya bé la vida que viu en una casa confortable, casat amb una dona absent que viu a New York amb la qual manté una situació matrimonial en hores baixes. Ella una d’una extrema fragilitat.

La relació entre els protagonistes, neix d’un acte d’atzar i després de les primeres trobades convencionals, la narració va progressivament dibuixant una espiral que recorre els diversos avatars d’una relació cada vegada més intensa i compromesa. El focus, però, es dirigeix cap a la noia, cap a la seva història de vida, cap a les seves diferents estratègies per tal d’obrir-se pas en el món del cinema i també per fer front a la seva desolada situació personal. No cal que el narrador sigui gaire explícit per imaginar-nos els recursos que pot oferir una noia jove, guapa, solitària i desesperada. Tots sabem com juga el tràfic d’influències sexuals en aquests escenaris, però tot just, ara s’han començat a destapar els abusos i assetjaments per part dels qui ostenten algun tipus de poder en el món del cinema.

A través de capítols curts i d’un estil concís, l’espiral de la relació amorosa va avançant tot creant progressivament una intriga que ens manté tensos més enllà del final.

Una cara coneguda, una dissecció de la relació amorosa i de la manera com afronten uns personatges el repte que tots tenim: la solitud. Tot això conjugat amb els valors i comportaments humans: amor, desamor, compromís, deslleialtat, mentides, pors, etc.

 

     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s