UTZ, Bruce Chatwin

Sinopsi

En la hermosa y decadente Praga encontramos a Kaspar Utz, barón, dueño de una fabulosa colección de porcelana de Meissen que logró salvar de las garras de Hitler y que, ahora, le toca resguardar de la codicia del régimen comunista.

Guarda toda la colección en un minúsculo piso de dos estancias porque cree que debe salvaguardar la elegancia de la vida cortesana de la desintegradora incultura totalitaria.

Muchnik Editores.- Edició 1989.- 144 pàg.- Traducció Eduardo Goligosky

Apunts de lectura

Bruce Chatwin, escriptor anglès, que va morir jove, 48 anys, víctima del Sida a l’any 1980, un dels primers famosos víctimes d’aquesta malaltia. Chatwin se’l coneix com a precursor de la literatura de viatges com a gènere literari. El seu llibre “En la Patagonia” és el més emblemàtic.

UTZ, és una petita joia literària, la última que va escriure i que il·lustra abastament la seva erudició en matèria d’art com a assessor artístic de Sotheby’s, la galeria d’art de Londres.

Kaspar Utz és un col·leccionista obsessionat per les porcellanes de Meissen, molt valorades en el món de l’art. La narració passa en mig d’Europa i sota els horrors del segle XX, en una Praga que surt de la guerra nazi per entrar sota l’òrbita comunista de la Unió Soviètica. Utz, va aconseguir preservar la seva col·lecció de porcellanes de la cobdícia dels nazis i ara lluita per fer el mateix davant l’assetjament dels nous gestors artístics comunistes. Guarda la seva important col·lecció en un pis de dues habitacions situat en el centre de Praga fruit d’un acord amb les autoritats museístiques oficials les quals controlen tots els moviments de Kaspar Utz per tal de preservar el seu tresor. Malgrat tot, Utz gaudeix d’una certa tolerància de moviments per viatjar a l’estranger a la recerca de més peces per a la seva col·lecció. Sempre retorna a la seva Praga i al seu piset. D’alguna manera se sent ostatge de la seva col·lecció, però també de la vida i costums de la seva ciutat, malgrat les moltes penúries.

“Al cruzar la frontera Checa, le deprimió ver las hileras de alambre de espino y las garitas de los centinelas. Pero observó, con relativo alivio, que ya no había vallas publicitarias” .Pag. 84.

Kaspar Utz és una persona que posa pel damunt de tot els principis estètics.

“…el doctor Frankfurter extrajo el objeto de sus múltiples capas de papel de seda y lo depositó sobre la cómoda, con la veneración de un sacerdote que exhibe la hostia. Utz apenas pudo dejar de comparar su brillo perlado con la epidermis verrugosa del intermediario. ¡Pero así era la vida! A los hombres más feos les gustaban los objetos más bellos”. Pàg. 87.

Per a Utz, la seva col.lecció de figuretes era el seu món real i que en la seva imaginació tenien vida pròpia.

“Levantó de los estantes, uno por uno, los personajes de la Commedia, y los depositó en el círculo de luz donde parecieron patinar sobre el vidrio de la mesa, girando sobre sus bases de espuma dorada, como si fueran a reír, a improvisar aternamente.

Scaramouche rasquearía su guitarra.

(….) Colombina estaria eternamente enamorada de Arlequín…

Y Arlequin…”.

La seva col.lecció esdevenia el consol davant la realitat que l’envoltava, era la seva escala de l’evasió.

“Y que, comparados con ella, la Gestapo, la policia secreta y otros gamberros eran criaturas de oropel. Y los acontecimientos de este siglo tenebroso –los bombardeos, blitzkriegs, golpes de estado, purgas- eran por lo que a él concernia, otros tantos ruidos de fondo”. Pàg 108.

Les veus narradores són dues. Una en tercera persona i una altra, la dominant,  en primera, la d’un  periodista que visita Praga per fer un article sobre l’afició de l’emperador Rodolfo II per col.leccionar objectes exòtics.  Durant unes hores coneix el personatge Utz i narra la seva història. Passats uns anys retorna a Praga i el mou el seu interès per saber que se n’ha fet de la col.lecció de porcellanes tot obrint una altra història amb uns altres recursos d’intriga.

La novel.la d’Edmund de Waal, La llebre amb ulls d’ambre, recentment publicada, recorda moltíssim la novel.la que ara ens ocupa, especialment pel fil narratiu. En la novel.la de Waal, la col·lecció d’art són les “netsukes”, figuretes d’art japoneses.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s