El regal dels Reis d’Orient, O. Henry

El conte en català el podreu trobar a internet. Per exemple en el blog “la serp blanca”, traducció Enric Iborra.

Apunts de lectura

Els contes de Nadal són un gènere literari en si mateix, amb els seus temes i els seus valors didàctics. En ells, sempre hi ha una espècie de lliçó moral. En aquest sentit, El regal dels Reis d’Orient, d’O. Henry, n’és un fantàstic exemple.

“Un dòlar i vuitanta-set centaus. Això era tot. I d’aquests centaus, seixanta eren monedes d’un cèntim. Cèntims estalviats un a un barallant-se amb el botiguer, amb la verdulera i amb el carnisser fins a posar-se roja davant l’acusació silenciosa d’avarícia que implicava un regateig tan obstinat. Della els va comptar tres vegades. Un dòlar i vuitanta-set centaus. I l’endemà era Nadal.”

El portal d’entrada del conte no pot ser més ràpid i contundent: estem davant Nadal i el personatge que s’hi esmenta viu en la total austeritat. Dos elements comuns en els contes de Nadal clàssics. Factor que enceta la intriga i anima el lector per saber cap a on es decantarà la història. En un conte, les primeres línies són gairebé tan importants com les últimes.

El regal dels Reis d’Orient, és una història protagonitzada per una parella a Nova York. A partir d’una fets de la vida quotidiana es produeix una revelació psicològica de les actituds interiors dels personatges, dels seus somnis i dels seus desitjos. La incertesa de l’acció és una font de tensió i d’intriga.

En aquest conte d’O. Henry es decanta per la simpatia dels més pobres que malgrat la seva vida austera que els impedeix tenir algunes coses primordials, tenen altres valors per aconseguir la felicitat.

L’estil narratiu és directe i senzill, sense descripcions que puguin distreure del nucli central.

Com en els millors contes, el final de la història és sorprenent.

Després, l’autor a manera d’epíleg fa una reflexió sobre Els Reis d’Orient i la història narrada que el porta cap a una conclusió moral. Com si es tractés d’una faula, amb un contingut didàctic, reflexiona sobre quins són els autèntics Reis de l’Orient.

William Sydney Porter, conegut  com a O. Henry (1862-1910), va ser un escriptor nord-americà  considerat com a un dels mestres del conte.

Als Estats Units es va crear en la seva memòria el premi O. Henry (O. Henry Award) de contes, un dels més importants del món. Entre altres escriptors l’han rebut William Faulkner, Dorothy Parker, Flannery O’Connor, John Updike, Truman Capote, Raymond Carver, Saul Bellow i Woody Allen.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s