La figurante, A.B. Yehoshua

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Noga es una música cuyos dedos están habituados a tocar con delicadeza las cuerdas del arpa. Ahora está lejos de su amado instrumento y de la vida que ha construido en Holanda, pues tiene que volver repentinamente a Jerusalén para ocuparse del apartamento familiar donde creció. Han cambiado muchas cosas desde que se fue. Los vecinos ya no son los mismos, pero también ha cambiado Noga. Durante su estancia en Jerusalén, su hermano le encuentra un trabajo como figurante en películas de cine y televisión. Estas nuevas identidades borran los límites de su comportamiento, antes protegidos por la música. Noga, siempre una figurante en la historia de otros, siente que puede decidir el argumento de su vida.

Duomo ediciones.- 352 pàg.- Traducció: Isabel Marín

Apunts de lectura

Noga és la protagonista de la novel·la, una dona de quaranta anys, divorciada, música de professió –toca l’arpa-,  que va haver de marxar d’Israel per tal d’integrar-se en una orquestra d’Holanda. Ara ha de tornar a Israel per tal d’ajudar la família en una operació que ha proposat el germà per tal de resoldre la situació de la mare que ha enviudat.  La proposta d’Honi, el germà, és que la seva germana ocupi durant tres mesos el pis familiar de la mare a Jerusalem. Aquesta ha acceptat provar de viure durant un temps en una residència d’avis a Tel Aviv, prop del germà. En ser el pis de la mare de renda reduïda, si es desocupa el propietari el podria vendre. Així que Noga accepta deixar l’orquestra d’Holanda i ocupar el pis de la mare a l’espera que aquesta decideixi on viure.

El retorn de Noga a la ciutat natal i al pis familiar provoca tot un seguit de sentiments i reaccions a ella i a la gent que l’envolta. “La figurante” és una novel·la de retorn, un retrobament amb el seu passat, amb la seva ciutat, amb la seva mare, amb el seu pare ja mort, amb el seu ex marit. Molts parèntesis oberts i que són font de reflexions i condicionaments. Noga ja havia trobat el seu camí a través de la música, una professió difícil i més en el seu cas com a arpista, un instrument  poc agraït i vistós.

A través d’un narrador en tercera persona ens explica els avatars diversos de la protagonista però amb un cert distanciament. Noga, apartada provisionalment de la música, decideix, mentre espera, guanyar-se la vida fent figurant en produccions audiovisuals. Aquest fet, que dóna nom a la novel·la, resulta ser un element decisiu en la situació de retrobament del passat de Noga. Ella que tenia ben definida la seva realització personal, un lloc fix en una orquestra d’un cert renom, ara resulta que és una “figurant”, sense un paper fix, un ser anònim, un comodí disfressat de qualsevol cosa. Se sent descol·locada, reviu els diversos parèntesis de seu passat, molts d’ells encara ferides obertes, com la separació amb el seu marit a qui no va voler donar-li un fill. El tema de no voler ser mare, és un dels temes que se li tornen a plantejar a Noga durant el seu retrobament a Jerusalem i que recorren la novel·la fins el final.

Noga es retroba amb el seu barri però ara s’ha convertit en una zona de concentració residencial de famílies de religió ortodoxa, una espècie de gueto de l’ integrisme religiós. Ho viu i ho pateix en la seva pròpia escala durant tot una sèrie de seqüències a vegades dramàtiques i a voltes plenes d’humor.

El narrador no entra a explicar cap procés de catarsi personal de Noga, ni cap procés d’introspecció. Explica els fets sense entrar en valoracions explícites. No cal, allò que s’hi narra té molta potència i profunditat. Tots veiem allò que marca la vida de Noga, una noia valenta i decidida, que cerca el seu lloc en el món i que s’enfronta amb decisió a les circumstàncies que trastoquen la seva vida a causa del seu retorn a Jerusalem.  Això també passarà i la vida segueix endavant.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s