Altres veus, altres àmbits – Truman Capote

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Una societat que s’enruna i s’enfonsa en la terra mateixa d’on ha sorgit: el sud dels Estats Units. Un noi, Joel, retornat a la seva família. I el descobriment adolescent d’un món que té els matins com ’una pista neta per a qualsevol futur’. Una vegada ha descobert això, ja cap fet concret tindrà importància per a Joel: morirà el seu pare, s’enfonsarà la seva casa, però tot plegat no li despertarà l’interès que li desvetlla el fet de valorar el món, sospesar les idees noves amb les velles, qualificar un univers alhora real i fantàstic…
Truman Capote, en aquesta novel·la extraordinària, ha sublimat, en una prosa refinada que és preciós arabesc i virtuosisme, la poesia de McCullers, el pessimisme de Faulkner i el realisme de Caldwell. Així, l’amenitat de l’anècdota viscuda per Joel es dilueix en el conjunt de fets, caràcters i projectes que resumeixen, en darrera instància, la història de la terra on viu.

Edicions 62.- 192 pàg.- Traducció: Hortensia Curell.

Apunts de lectura

Truman Capote va publicar aquesta primera novel·la quan tenia vint-i-quatre anys, molt abans que esdevingués un escriptor famós amb A sang freda.

Altres veus, altres àmbits, és una novel.la d’iniciació de Joel, un noi de tretze, que arriba a un poblet procedent de Nova Orleans. Se li ha mort la mare, divorciada, i ha anat a reunir-se amb el seu pare, a qui no ha vist mai i que viu en una casa aïllada en mig d’un paisatge del sud dels Estats Units. A la casa també hi viu la madrastra que cuida del pare, un cosí adult i una minyona negra.

“A més, és una contrada deserta; i en els fondals pantanosos on creixen lliris tigrats de la mida del cap d’un home, hi ha troncs d’un verd lluminós que brillen sota l’aigua fosca dels aiguamolls com cossos d’ofegats; sovint l’única cosa que es mou en tot el paisatge és el fum cargolat que surt de la xemeneia d’alguna granja d’aspecte trist, o algun ocell d’ala encarcarada, silenciós i d’ulls àvids, donant voltes sobre les pinedes negres i desertes.” Capítol I.

El nou món suposarà per Joel el descobriment d’una nova realitat. La vida al camp és molt lluny de la vida de la ciutat. L’esperit de curiositat no para de portar-li cada dia sorpreses, tot un allau que mai s’esgota i que Truman Capote les va trenant en base a petites històries, com si fossin petits contes. Els personatges que l’envolten Joel, marginals i insatisfets, l’omplen de noves sensacions, algunes d’inquietants, de misteri i d’altres de seducció. Un tema recurrent a la novel.la és la mirada infantil de Joel vers el desconegut món dels adults.

“Abans de néixer; sí, quin temps era aleshores? Un temps com ara, i quan serien morts, encara seria com ara: aquests arbres, aquest cel, aquesta terra, aquestes glans, sol i vent, tot igual, mentre que ells, amb el cor convertit en pols, serien l’únic canvi. Ara, als tretze anys, Joel era més a prop del coneixement de la mort que en cap any venidor; una flor li brotava dins, i aviat, quan totes les fulles tibants es despleguessin, quan el zenit de la joventut fos al roig viu, es giraria, i buscaria, com d’altres ho havien fet, que s’obrís una altra porta. Pel bosc per on caminaven, les aloses hi havien cantat una centúria i més, i riuades de granotes hi havien galopat a la claror de la lluna; hi havien caigut estrelles i fletxes d’indis també; hi havien tocat la guitarra negres que es contorsionaven, s’hi havien cantat balades d’or enterrat pels bandits, cançons desolades i fantasmals, balades de temps passats: d’abans de néixer”. Capítol VII.

Els diversos avatars de Joel en la seva vida de recerca de la seva pròpia identitat són farcits d’històries que l’inquieten i el sedueixen. La relació amb la minyona negra li aporta tot un univers màgic, de pràctiques supersticioses i religioses que li atrau com la mateixa Zoo. Little Sunshine, un ermità solitari que fabrica talismans. El cosí de Joel, Randolph, un artista que li llegeix Macbeth, és un referent del món dels adults. La narració oral que el cosí fa a Joel sobre la seva traumàtica experiència vital, és un recurs narratiu singular.

Les veïnes, germanes bessones, Idabel y Florabel, són una novetat en un món rural on el joc i la natura es conjuguen a vegades perillosament. Tot plegat és envoltat pel misteri sobre la situació del pare, aïllat en una cambra de la casa, paralític i amb els ulls sempre oberts.

Els somnis d’en Joel són un element narratiu revelador del procés que dia rere dia va vivint a la recerca de la seva identitat. A vegades la vida onírica es barreja i confon amb la real. D’aquesta manera en el capítol final, Joel fa una retrospectiva de la seva vida en la qual s’hi conjuguen tots els personatges, tots els àmbits, totes les veus, i dibuixen l’estat de la seva consciència respecte a ell mateix:

“I quan pensava en si mateix, afegia el pensament a una segona persona, un altre Joel Knox en el qual estava interessat en la manera moderada que hom ho estaria per una fotografia de la infantesa: quin ròssec, de bona gana se n’alliberaria, d’aquest vell Joel, però encara no del tot, poc o molt encara el necessitava. Cada dia durant llargues estones s’estudiava la cara en un mirall de mà: en conjunt, un exercici desil·lusionador, perquè res del que hi veia li afirmava les seves sospites d’una aparició de la virilitat, encara que per la cara se li veien alguns canvis: la rodonesa infantívola havia donat lloc a una forma genuïna, la suavitat dels ulls s’havia endurit: era una cara amb un aire d’innocència, però cap de les seves gràcies, una cara alarmant, en realitat massa astuta per a un infant, massa bella per a un noi. “

Altres veus, altres àmbits, una novel.la d’iniciació a l’edat adulta amb uns recursos literaris singulars per explicar el procés del noi que deixa endarrere la seva innocència.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s