La vegetariana, Han Kang

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

La vegetariana relata la historia de una mujer corriente, Yeonghye, que por la simple decisión de no volver a comer carne convierte una vida normal en una perturbadora pesadilla. Narrada a tres voces, La vegetariana cuenta el desprendimiento progresivo de la condición humana de una mujer que ha decidido dejar de ser aquello que le obligan a ser. El lector, como un pariente más, asiste atónito a ese acto subversivo que fracturará la vida familiar de la protagonista y transformará todas sus relaciones cotidianas en un vórtice de violencia, vergüenza y deseo.

Editorial Rata.- 240 pàg.- Traducció: Sunme Yoon

Apunts de lectura

La Vegetariana, una novel.la que narra la transformació, una transmutació, un canvi substancial en la vida de la protagonista Yeonghye més enllà d’un simple canvi d’hàbits alimentaris. La història que s’hi narra no és extraordinària: d’una manera sobtada i radical, una dona casada deixa de menjar carn ni cap dels seus derivats. Ara i aquí podria ser ben bé una història quotidiana. La trama, però, resulta ser d’una gran complexitat, amb moltes interpretacions, molts simbolismes, tantes variables com el lector entengui i vulgui. Per tot això estem davant d’una novel.la que lluny de la indiferència suscita intriga, reflexions, suggeriments… La Vegetariana esdevé un símbol, una metàfora.

L’estructura narrativa s’articula en base a tres narradors i d’unes poques intervencions de la protagonista a manera de reflexions sobre els seus inquietants somnis. Els tres narradors són el marit, el cunyat i la germana de Yeonghye . Les experiències de tots tres configuren el perfil de la vegetariana. La narració puntual de la pròpia Yeonghye són els únics indicadors de les motivacions de la seva transformació radical.

“En la mañana del día anterior a que tuviera ese sueño, estaba cortando carne congelada. (…) Durante la madrugada del día siguiente fue cuando vi por primera vez mi cara reflejada en el charco de sangre del granero”. Pàg. 35.

Quines són les motivacions que porten a la protagonista a emprendre la seva odissea? O millor dit, què en pensem nosaltres com a lectors ?. Perquè, tal com hem dit, les explicacions per part de la protagonista són poques i a més són oníriques, emocionals i gens racionals. Per tant, ens movem en el terreny del simbòlic la qual cosa conjuntament amb els elements que aporten els altres tres narradors ens permet elaborar un discurs explicatiu de tot plegat.

D’entrada l’opció vegetariana de Yeonghye provoca un terrabastall familiar, marit, germana, cunyat, pares, en significar una ruptura radical de les costums socials. També en l’àmbit dels altres: companys de feina del marit. Tot això provoca un aïllament creixent de la protagonista però que pel que sembla no l’amoïna massa, entre d’altres perquè aconsegueix alguns beneficis com és el de dormir millor. L’opció vegetariana és una opció volguda a la soledat, a defensar-se de la família?.

Altrament, com ha destacat la pròpia autora, la transformació de la protagonista és una resposta vital al refús a la violència, vingui d’on vingui. Des de la violència domèstica, de la dels pares i familiars, del personal sanitari, fins a la violència exercida per qüestions alimentàries, animals, plantes,… El refús a la violació en moltes i diverses variants, des de la sexual fins a la que atempta a la pròpia voluntat vital, el respecte a la dignitat personal a la pròpia existència.

L’opció de la vegetariana s’inicia amb el refús de no menjar carn ni cap dels seus derivats i va evolucionant cap una alternativa en la qual la relació amb la natura es configura com l’eix central. Li agrada treure’s la roba i fer una mena de fotosíntesi exposant-se al sol. La seva identificació amb l’arbre seria l’exponent radical de la seva alternativa de filosofia de vida. Es passa l’estona fent el pi, ja no cal menjar, només necessita aigua.

Una altre de les reflexions que s’hi poden trobar és la reacció social de refús d’un comportament que es qualificada de contra natura. És una conducta contra les convencions socials i un atemptat al propi sistema social de valors. Per tot això se la considera una pertorbada i se l’ha tanca en un hospital psiquiàtric.

La novel.la interpel.la al lector i li planteja disjuntives com per exemple la de ser partidaris o contraris a l’eutanàsia.

En la seva deriva de transformació, Yeonghye no té por a la mort, tot el contrari la seva voluntat i realització és diluir-se en la natura.

“ Yo ya no soy un animal (…) Ya no necesito comer. Puedo vivir sin alimentarme. Me basta con el sol” Pàg. 189.

Hi ha diverses escenes que causen impacte. Les que més potser són les que narren escenes de violència com per exemple la del dinar familiar. O les que Yeonghye desapareix i la troben en el bosc simulant ser un arbre.

“¿Le habrían brotado ramas infatigables de su cuerpo y raices blancas de sus manos aferradas al suelo negro? Se habrían extendido sus piernas hacia el cielo y sus manos hasta el núcleo de la tierra?” Pàg. 208.

Per un altre costat, els actes eròtics-artístics amb el cunyat sorprenen. Són dos motivacions ben diferents davant un mateix acte. Hi ha sexe però no seducció. Per a la protagonista el fet que el cunyat li pinti el cos amb elements florals li aporta serenitat.

“Ahora que tengo estas pinturas en el cuerpo, ya no sueño”. Pàg.124.

La vegetariana, es pot llegir també com a una metàfora d’algú que intenta portar les seves opcions de vida fins el final, malgrat el refús de tots els qui l’envolten.

Una cosa és clara, la manera com està plantejada la trama, La vegetariana, és una obra totalment oberta a moltes i diverses interpretacions. Si com diu Franz Kafka “Un llibre ha de ser la destral que trenqui el mar gelat que hi ha dins nostre”, aquest resulta ser un bon cop de puny.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s