Les desventures del jove Werther, Goethe Johann Wolfgang

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

A Werther, Johann W. Goethe narra la passió desenfrenada que sent un jove alemany per Charlotte S., una noia d’una radiant bellesa, però promesa en matrimoni. Com que és un amor impossible, el jove enamorat decideix fugir-ne i marxa de la ciutat a treballar a les ordres d’un ambaixador. Tanmateix, la força de l’amor és irrefrenable i Werther ho deixa tot per ser a prop de l’estimada. Quan torna, Charlotte S. ja és una dona casada. Werther és, tal vegada, la primera novel·la moderna, que planteja amb elements reals i autobiogràfics i en forma epistolar, el conflicte que enfronta l’home del nostre temps a decidir entre els sentiments i les convencions socials.

Biblioteca selecta.- Les desventures del jove Werther.- Primera edició 1929.- 175 pàg.- Traducció Joan Alavedra

Tusquets Editores.- Les penes del jove Werther.- 184 pàg.- Traducció de Manel Pla (2002)

Apunts de lectura

Novel.la epistolar en les dues primeres de les seves tres parts. L’origen de la novel.la és basada en fets reals, per un costat en el fracàs amorós que el jove Goethe va tenir amb Carlotta (el mateix nom que a la novel.la) promesa amb un diplomàtic. I per l’altra, en el suïcidi d’un conegut, Jerusalem, arran del seu fracàs amorós amb una dona casada. Pel que sembla, el fet d’escriure la novel.la va suposar per a Goethe una autèntica catarsi personal tot deslliurant-lo dels turments que va patir a causa del seu mal de desamor. El mateix Goethe reconeixia l’estat patològic del qual va néixer el llibre.

La novel.la es va publicar en 1774, quan Goethe tenia 25 anys i encerta de ple amb la sensibilitat de l’època la qual cosa provoca que sigui un èxit sense precedents així com tot un fenomen social.
Tal com diu el títol, la novel.la narra les desventures i sofriments del jove Werther davant un amor impossible. I és a través d’aquest procés de penes que es va construint el personatge en el seu pelegrinatge cap a la mort a través de l’amor.

El jove Werther escriu la col·lecció de cartes al seu amic Guillem, talment un confident íntim. El recurs narratiu de les cartes atorga a la novel.la una convenció de realitat, en ser una cosa que no és feta per a ser publicada ni dirigida a cap lector. És un recurs narratiu propi de la literatura del jo, de l’ànima, de la intimitat. El tempus de la narració està simbòlicament estructurat i conjuga les estacions de l’any amb el procés anímic de Werther. Així les primeres cartes són a la primavera quan Werther arriba al llogaret de Walheim esperançat tot fugint d’una realitat que no li era plaent.

”Temps ha que coneixes la meva manera d’arranjar-me i saps que quan trobo un lloc que em plau, miro de plantar-hi la tenda i allotjar-m’hi amb poc dispendi. I bé: també ací he trobat un raconet que m’ha seduït i fixat”. Pàg. 24

.
A partir del moment que coneix en un ball a Lota, una noia que té cura dels seus germans petits per la mort de la seva mare, les desventures aniran creixent gradualment fins el desenllaç final: tardor i hivern. En l’última fase, les cartes ja no són suficients per descriure les penes d’amor i sorgeix un narrador per al tràgic final.

El tema central de les cartes és la passió amorosa que Werther sent per Lota. El fet que Lota estigui compromesa amb Albert, esdevindrà el gran drama amorós. L’amor impossible, la passió, el desig insatisfet, provoquen en Werther un procés intern que configura la seva personalitat i que va covant l’obsessió per la mort. Amor i mort es conjuguen plegats i seran els dos eixos dramàtics de la novel.la i a la vegada els dos elements bàsics de la sensibilitat romàntica.

La visió del món de Werther es configura en gran part a través de les seves lectures literàries. L’Odissea d’Homer és una lectura recurrent i un punt de referència. Els moments més significatius de la relació amorosa és fan a través de les vivències literàries. Un procés que Werther va interioritzant, fent seu, tot desplaçant el principi de realitat. Un exemple dramàtic d’utilització de la literatura com a mitjà per viure l’amor es produeix en un moment culminant quan Lota i Werther llegeixen junts els cants d’Ossian.

“Llur agitació era terrible. Sentien llur propi infortuni en el destí dels herois d’Ossian, ho sentien tots dos alhora, i llurs llàgrimes s’ajuntaven. Els llavis i els ulls de Werther cremaven el braç de Lota; ella sentí una esgarrifança; volgué allunyar-se, però la dolor i la compassió la retenien allí, atuïda...” Pàg. 160.

Què en queda de la sensibilitat del romanticisme de la novel.la amb els ulls d’avui dia?. Què en queda “…d’un lirisme exaltat, violent, d’una transcendent eloqüència, que cerca l’infinit, el sublim, a voltes el meravellós, el fantàstic” (del pròleg de Joan Alavedra).

Werther un personatge que no fa res per transformar i lluitar contra els convencionalismes socials. Descobreix i fa créixer un món interior en base a les desventures d’un amor que assumeix com a impossible i que porta inherent una mort tràgica.

“Vull ser enterrat amb aquests vestits; tu els has tocat, Lota, els has santificat. (…)Aquesta llaçada rosa que duies al pit llavors que, per primera vegada, et vaig veure entre els teus infants ha d’ésser enterrada amb mi. Vas fer-me’n un present el dia del meu natalici ! Com ho devorava, tot això. Ai las ! (…) Sona mitja nit. Així sia, doncs ! Lota, Lota, adéu! Adéu!”

Werther un personatge del romanticisme. Allò que perviu i perviurà sempre seran les frustracions produïdes per un desamor, per una felicitat contrariada, per un contratemps sobrevingut, pels desigs insatisfets… Tot allò que forma part de la sensibilitat universal de la naturalesa humana.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s