En nom del fill, Donna Leon

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

El pare de Paola li demana a Brunetti un favor personal: que investigui amb discreció un amic seu octogenari. Solter, homosexual, relacionat amb el món de l’art i amb una fortuna sense hereus, aquest amic vol adoptar com a fill un jove de quaranta i pocs anys. Tots els seus amics l’han intentat convèncer que no ho faci. Si el que vol és afalagar l’home amb regals, endavant, però adoptar és molt seriós i un cop obert el procés no es pot fer marxa enrere.

Brunetti ha d’investigar qui és aquest jove: un habitual del món de l’art, encantador i educat, ben relacionat amb homes madurs amb diners i poder; endinsar-se en el seu passat. ¿De veritat es tracta d’amor? La mort sobtada de l’ancià, però, i una visita inesperada amb motiu del funeral precipita les coses.

Edicions 62.- 320 pàg.- Traducció de Núria Parés Sellarés

Apunts de lectura

Amb aquesta novel.la ja en són 28 les que Donna Leon ha dedicat a la sèrie del comissari Brunetti. El temps passa, també pel matrimoni Paola i Guido Brunetti i els seus dos fills, Raffi i Chiara. Però, amb tot, el comissari segueix mantenint la seva essència.

Com no podia ser d’una altra manera, el punt fort de la novel.la segueix essent el tarannà propi del comissari Brunetti: un home normal, honest, afable, simpàtic i culte. A la novel.la “En nom del fill” el seguim en el moment de triar un nou llibre de lectura i la seva predilecció pels clàssics dels quals sempre en treu alguna reflexió.

La novel.la s’inicia amb l’entrevista de Brunetti amb el seu sogre, el comte Falier, el qual li demana que utilitzi la seva posició per esbrinar un tema personal que li preocupa. Allò que ara en diríem tràfic d’influències. Però quan en Brunetti arriba a la Questura, és el seu cap immediat, el ‘vicequestore’ Patta, el que li planteja també una operació semblant en relació a un problema familiar que pateix. D’aquesta manera, tornen els personatges de la sèrie, la secretària Elettra i la “commisario” Claudia Griffoni, eficients en la gestió de contactes per aconseguir les informacions impossibles. També la resta de col·laboradors. I també, és clar, la decadent Venècia farcida de turistes. I també, no podia faltar, l’afició gastronòmica de Brunetti, especialment gaudint dels plats de casa seva.

En aquest escenari abastament conegut, aquesta vegada la trama es decanta per un cas l’eix central del qual és la cobdícia humana.

En el prefaci, Donna Leon, dóna a conèixer el pla essencial de la seva novel.la, “En nom del fill”:

Les coses bones que desitgem, sovint esdevenen la nostra ruïna.                                                     Jo anhelava descendència, i un fill vaig tenir.
I quin fill, que tothom em felicitava.
Però qui voldria ser pare en el meu lloc?
La benedicció duia un verí imperceptible.
Händel, Samsó, acte I, escena 3

Tal com manifesta l’autora a les entrevistes, la novel.la negra ha de tenir un crim i en aquesta la víctima és el d’una persona propera a la família del comissari.

Un altre element de la trama és la reflexió moral sobre l’homofòbia, l’aversió contra persones homosexuals. En aquest cas per part d’una classe social privilegiada que desaprova la conducta d’un membre homosexual de la seva saga. D’una manera més genèrica també planeja el prejudici i l’hostilitat a nivell social.

Aquesta reflexió es conjuga amb la de la necessitat de l’amor que proclama el personatge homosexual que catalitza la història que s’hi narra.

“Desitjo tenir algú a qui estimar –va dir en Gonzalo, i després va afegir -: I l’he trobat a ell”. Pàg. 161.

La bonhomia del comissari Guido Brunetti esdevé fonamental per resoldre satisfactòriament el cas. És aquest tarannà allò que dilueix la normal desconfiança vers la policia tot aconseguint la col·laboració decisiva de terceres persones. I com sempre, sense fer servir la violència, ni tant sols verbal.

En aquesta novel.la,  de l’autora que ha estat mereixedora del Premi Pepe Calvalho 2016, tornem a trobar les essències de la sèrie en una nova aventura en la qual es conjuguen els conflictes morals amb l’amor, la cobdícia i la intriga.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s