Las hijas de otros hombres, Richard Stern

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

«A su feliz pequeña escala, Las hijas de otros hombres fue a la década de los sesenta lo que El gran Gatsby a los años veinte o Las uvas de la ira a los treinta. Hay mucho que admirar en ella: la precisión, el tacto, la humanidad del sentimiento, su tremendo encanto… Es como si Chéjov hubiese escrito Lolita». Philip Roth

«Hasta el día en que el señor Merriwether se marchó de casa – un mes después de su divorcio – los Merriwether parecían una familia serena e ideal». Estamos en verano, a finales de la década de 1960. Las calles de Cambridge, Massachusetts, están llenas de hippies de pelo largo y coloridas prendas, pero el doctor Robert Merriwether, que enseña en Harvard y lleva mucho tiempo casado, no repara lo más mínimo en toda esa vida bullendo a su alrededor. Cultivado, reflexivo, animal de costumbres… Merriwether es todo menos un hombre impulsivo. Por eso es tan extraño, tan deslumbrante e inesperado, que mientras su esposa Sarah está de vacaciones conozca a Cynthia Ryder, y que en poco tiempo profesor y alumna empiecen un intenso romance.

La novela de Richard Stern -discreto clásico moderno de la literatura norteamericana- es un elegante examen de la pasión amorosa, de su epicentro y sus réplicas, de sus devastadoras consecuencias. «Amor», piensa el doctor Merriwether. «Cuántos millares de sentimientos escondía aquella palabra famosa y petrificada, el origen de tanta historia y desorden».

Editorial Siruela.- 246 pàg.- Traducció Laura Salas.

Apunts de lectura

Aquesta novel.la té molts elements comuns amb la que hem penjat recentment en el “blog”: L’animal moribund de Phillip Roth. Ambdues tenen com a marc la revolució sexual del anys 60 als Estats Units que va incidir en les costums i la moral social. Fenòmens contraculturals com el moviment hippie varen posar les bases d’una nova moral sexual i de les relacions amoroses. També, ambdues novel·les narren la relació sexual entre un professor de la universitat i una alumna, ambdós casos amb una diferencia d’edat considerable. En el cas de la novel.la que ara ens ocupa, el professor Robert Merrywether té 42 anys i l’alumna Cynthia Ryder 22.

La gran diferència, però, entre ambdues novel·les és el diferent i contraposat perfil dels professors. Aquí el professor, lluny del cinisme de l’altre, és seriós i respectable. Té una bona família amb 4 fills i no està obsessionat en lligar i tenir relacions sexuals amb les seves alumnes. Més aviat és tot el contrari, Robert és un científic concentrat en la feia del seu laboratori quan de sobte es veu arrastrat per la pulsió amorosa i sexual d’una alumna.

La presentació del personatge que en fa l’autor en plena funció docent descriu magistralment el perfil del professor: humor, confiança, seguretat, bonhomia…

«Amor», piensa el doctor Merriwether. Cuántos millares de sentimientos escondía aquella palabra famosa y petrificada, el origen de tanta historia y desorden.

Cuando imparte la asignatura de Introducción a la Fisiología, comienza la clase del siguiente modo:
—Hoy, señoras y señores, vamos a hablar de amor. Es decir, de la distensión de los senos venosos como respuesta a las señales enviadas a través del tercer y cuarto segmento sacro de la médula espinal y del nervio pudendo interno hasta el isquiocavernoso y, además, de las olas propulsivas de contracción en las capas suaves de músculos del conducto deferente, en la vesícula seminal, la próstata y los músculos estriados del perineo que se encargan de la expulsión del semen.” Pàg.12 .

La relació amorosa entre el professor Robert i l’alumna Cynthia farà que tot trontolli i posa en crisi l’estabilitat de la seva família i a ell mateix. És clar que el seu matrimoni era lluny de ser satisfactori, especialment pel que fa a les relacions sexuals amb la seva dona. La inèrcia de la rutina havia deteriorat irreversiblement la relació matrimonial, només els fills aportaven les satisfaccions suficients per anar tirant.

No vol fer mal, però la seva infidelitat resulta irreversible. L’eix central de la trama és la descripció del procés del deteriorament progressiu de la situació familiar. Per un costat, el procés de crisi del professor amb la seva dona la qual el refusa amb odi. Per l’altre, l’afectació de la relació amb els fills. I també, és clar, el procés de la seva relació amorosa amb la Cynthia.

Els efectes col·laterals que s’hi narren també són elements importants. Per un costat, la reacció social del seu entorn professional i d’amistats i per l’altre, la reacció de la família de la Cynthia.
El perfil seré del savi professor resulta alterat d’una manera flagrant: inseguretat, dubtes, culpabilitat, caos… La seva vida rutinària també.

“La vida profesional busca la misma simplicidad: tres comidas sustanciosas, una silla cómoda, música de cámara, periódicos, una esposa disponible cuando se la necesita, una aspirina de vez en cuando si hay algun problema”.

El divorci és la culminació inevitable d’una sentència que s’anava posposant. Les conseqüències del divorci i la relació amb els fills abasten l’última part de la novel.la.

La nostàlgia dels grans moments familiars, resulta per al professor un recurs davant d’uns canvis no desitjats però que formen part de la nova opció de vida que ha escollit. Canvis que afecten negativament la persona en la mesura que impliquen la desaparició de tot un món familiar que va creixent i obrint-se camí a la vida.

Las hijas de otros hombres, una novel.la d’amor narrada sota l’experiència d’un protagonista d’una simplicitat amable. Esdevé un contrapunt total a la novel.la de Phillip Roth que hem esmentat. L’amor és un tema molt tocat en literatura, però que a vegades encara ens sorprèn agradablement quan es narra de la manera que ho fan les dues novel·les esmentades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s