La vida secreta de Walter Mitty, James Thurber

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Cuando Harold Ross, el fundador de The New Yorker, le comentó en 1927 al entonces joven colaborador James Thurber que todo el mundo creía dominar el uso de la lengua pero que en realidad nadie sabía hacerlo, no podía imaginarse que estaba ante un escritor que iba a convertirse, al lado de nombres como Dorothy Parker o Truman Capote, en uno de los autores de referencia de la mítica revista neoyorkina. Observador milimétrico y narrador incansable, los relatos de Thurber nos divierten, nos arrastran, nos abren un claro de cielo por el que entrevemos, más allá de la ironía, las frustraciones del hombre moderno. La vida secreta de Walter Mitty, el más célebre de sus relatos que da título a nuestra selección, sirvió incluso para bautizar como «síndrome de Walter Mitty» la tendencia compulsiva a fantasear con la que algunos hombres escapan —a su modo heroicamente— de la rígida y anodina cotidianidad de lo que convenimos en llamar «una vida normal».

Editorial El acantilado.- 160 pàg.- Traducció: Celia Filipetto

Apunts de lectura

El llibre recull 25 relats curts, alguns de només dues pàgines. Els primers relats tenen com a protagonistes el matrimoni Monroe. Ell sempre va a remolc de les iniciatives de la seva dona ja sigui fent front a les convencions socials en una celebració a la que han estat convidats, ja sigui recorrent a la seva imaginació per dissimular situacions ridícules. El conte sobre el ratpenat, el senyor Monroe actua com si fos el Buster Keaton que lluita contra els elements més insòlits amb l’ajut de la seva delirant imaginació. El safari a l’habitació en plena nit és d’una gran comicitat dramàtica.

La família i el matrimoni són temes recurrents. El personatge masculí sol ser un urbanita de New York, víctima de la incomunicació de les grans ciutats, solitari, necessitat d’afecte, que es refugia sovint en l’alcohol i en la fantasia per tal de fer front a una realitat hostil. El to de les situacions és còmic i a vegades d’un dramatisme grotesc i irònic. Si bé a vegades hi ha una decantació vers la misogínia, sempre és en un to d’humor irònic. En el cas del relat “El unicornio en el jardín” s’hi narra una autèntica venjança contra la cònjuge.

Els relats, a vegades narren una situació de la vida quotidiana que sota una aparent normalitat emergeix l’esperpent. També, narren situacions aparentment divertides o grotesques que esdevenen metàfores simbòliques.
Cal remarcar que hi ha un recurs constant, gairebé com si es tractés d’una estratègia, consistent en que els personatges recorren a l’escala de l’evasió per fer front al seu infern quotidià. El cas més clar és el del personatge del conte que dóna títol al llibre: “La vida secreta de Walter Mitty”. La imaginació del personatge funciona com un antídot davant la grotesca realitat. I la realitat és el domini de la seva dona que el desperta quan està en plena deriva fantasiosa per tal de fer-li els corresponents requeriments.

“Notó un golpe en el hombro.
– ¡Te he estado buscando por todo el hotel! ‑dijo la señora Mitty‑. ¿Por qué tienes que esconderte en este viejo sillón? ¿Cómo esperabas que te encontrase?.
– Nos estan cercando- dijo Walter Mitty distraídamente.
-¿Cómo-dijo la señora Mitty- ¿Has comprado la cosa ésa? ¿Las galletas para el perro? ¿Qué llevas en esta caja?.
-Los chanclos-contestó Mitty.
-¿Y cómo no te los pusistes en la zapatería?
-Estaba pensando-dijo Walter Mitty- ¡Es que nunca se te pasa por la cabeza que a veces pienso?
La mujer lo miró y dijo:
-En cuanto lleguemos a casa te voy a tomar la temperatura.”. Pàg. 137

Alguns relats són faules a l’estil clàssic amb un caràcter didàctic i amb una conclusió final.
Si bé no hi ha concessions al riure fàcil, en algun cas, depenent de la sensibilitat riallera del lector, és difícil de no fer una rialla sonora, com en el relat “Un paseo con Olympy”.

“La vida secreta de Walter Mitty”, tot un compendi de situacions quotidianes, de rutines, de petits i grans inferns, de contradiccions de la vida moderna, tractats amb intel·ligent ironia, dramatisme i divertiment.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s