Daisy Miller, Henry James

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Miss Daisy, una muchacha americana hermosa y libre de mediados del siglo XIX, pasa unas semanas en Suiza para continuar después su periplo europeo en Roma. Su belleza y comportamiento desenfadado deslumbran al joven Winterboune, a la par que irritan a la tía del chico, paradigma de la rígida sociedad de la época. La libertad alegre de Miss Daisy, tan adelantada a su época, es para el círculo de norteamericanos de Roma de un libertinaje y vulgaridad aberrante, lo cual sume a Winterboune en el desconcierto de tomar partido entre la valentía y la cobardía, entre el escándalo y el tedio.

Editorial Laertes.- 115 pàg.- Xavier Aleixandre i Romà Guardiet

Apunts de lectura

El xoc entre la cultura americana i europea és un tema recurrent en la primera etapa literària de Henry James. També ho és el xoc entre una persona jove alegre i instintiva i un cercle social encarcarat i intolerant.

En el cas d’aquesta novel.la, el comportament espontani i alegre de la jove americana Daisy Miller xoca contra les convencions socials de la classe benestant nord-americana resident a Europa. A través del personatge de Daisy Miller, Henry James planteja la discriminació social de la classe dominant respecte a les classes subalternes ja siguin per raó d’estatus (nous rics) o per raó de raça (italians).

“Winterbourne meditó un momento.
-Son muy ignorantes…muy inocentes. Eso no quiere decir que sean malas.
-Son irremediablemente vulgares –dijo la señora Costello-. Si el ser irremediablemente vulgar es malo o no, es una cuestión para los metafísicos. En cualquier caso son lo bastante malas como para gustar; y en esta corta vida nuestra, eso basta”.

L’eix central de la història són les relacions amoroses de la jove Daisy Miller en el seu viatge per Europa, primer a Suïssa i després a Roma. La trama va configurant el discurs en base a les emocions, pensaments, ètica i decisions dels diferents personatges. Per un costat la Daisy i per l’altre la societat benpensant. En mig i com a contrapunt, el jove Winterbourne enamorat des del primer moment de la Daisy i sotmès a la pressió de la seva tia americana viu exponent de la classe dominant que menysprea Daisy i la seva família.

Daisy Miller, encarna el vital comportament jove, desinhibit i espontani. Fa front a totes les coaccions i pressions que rep i roman sempre fidel a les seves idees tot mantenint relacions amb joves italians que l’atrauen, malgrat siguin cercadors de compensacions econòmiques.

Winterbourne, encarna la passió de l’enamorat que voldria que Daisy tingués un comportament d’acord amb les convencions socials pròpies de la seva classe social. Està disposat i es desviu per esmenar el comportament de Daisy i redreçar el seu caràcter, especialment en veure que la societat benpensant la margina.

“Winterbourne se preguntaba cómo se sentiria ella viendo que todo el mundo le volvía la espalda, y a veces le enojaba sospechar que no sentia absolutamente nada. Se dijo a sí mismo que era demasiado superficial e immadura, inculta e irreflexiva (…) . En otros momentos, en cambio, creia que la muchacha portaba en su hermoso e irresponsable organismo una conciencia desafiante, apasionada y perfectamente lúcida de la impresión que producía.“

De mica en mica, Winterbourne, veu com se li escapa Daisy en mans del seu pretendent italià, el senyor Giovanelli. Malgrat tot segueix empaitant-la pels escenaris de Roma. Les respostes de Daisy respecte al seu pretendent, Winterbourne, sempre són enigmàtiques i formen part de l’encant de l’estil narratiu de la novel.la.

Daisy Miller, una novel.la breu, que més enllà d’una història sobre el tradicional passeig de les classes benestants americanes per Europa, manifesta l’irreconciliable instint de classe sobre les relacions amoroses.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s