Las muertes concéntricas, Jack London

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Para este volumen hemos elegido cinco relatos que serán otras tantas pruebas de su eficacia y de su variedad. Sólo hacia el fin de “The shadow of Mapuhi” el lector advierte cuál es el verdadero protagonista; “The law of life” nos revela un destino atroz, aceptado por todos con naturalidad y hasta con inocencia; “Lost face” es la salvación de un hombre ante la tortura mediante un artificio terrible; “The minions of Midas” detalla el mecanismo despiadado de una sociedad de anarquistas; “The shadow and the flash” renueva y enriquece un antiguo motivo de la literatura: la posibilidad de ser invisible.

Ediciones Siruela (La biblioteca de Babel 1).- 136 pàgines.-

Nota: La col.lecció “La Biblioteca de Babel” va ser publicada els anys 80 i, ara es troba fora de catàleg, només accessible a través de llibreters de llibres vells. Però, els relats que s’hi contenen es poden trobar en d’altres edicions i a internet.

 

Apunts de lectura

M’he topat per atzar amb l’estanteria on guardo els llibres de “La Biblioteca de Babel”, col·lecció de lectures fantàstiques dirigida per Jorge Luis Borges. Fa temps que no llegia cap llibre d’aquesta col·lecció i crec que és una lectura molt adient per aquests temps de confinament. Els relats de Jack London ens porten personatges que viuen vides al límit immersos en la natura verge i salvatge, en una natura, que com passa ara amb el coronavirus, no fa distincions de classe ni de cap mena i que ens tracta a tots amb la mateixa i letal indiferència.

Las muertes concéntricas, reuneix cinc relats de London d’una temàtica variada. Reproduïm la presentació de Borges en el pròleg del llibre. Tot un exemple de concisió i claredat:

“Para este volumen hemos elegido cinco relatos que serán otras tantas pruebas de su eficacia y de su variedad. Sólo hacia el fin de “The House of Mapuhi” el lector advierte cuál es el verdadero protagonista; “The Law of Life” nos revela un destino atroz, aceptado por todos con naturalidad y hasta con inocencia; “Lost Face” es la salvación de un hombre ante la tortura mediante un artificio terrible; “The Minions of Midas” detalla el mecanismo despiadado de una sociedad de anarquistas; “The Shadow and fhe Flash” renueva y enriquece un antiguo motivo de la literatura: la posibilidad de ser invisible.”

L’antologia s’obre amb “La casa de Mapuhi (The House of Mapuhi)”, que narra l’arribada d’un tsunami que ho arrasa tot a les costes d’una illa del Pacífic. Entre els sobrevivents hi ha un buscador de perles que vol canviar una de molt valuosa per una casa per a tota la família.

“La ley de la vida (The Law of Life)” , narra els darrers moments de la vida de Koskoosh, un vell d’una tribu india que en ser massa vell no pot seguirla seva tribu i és abandonat a la neu per morir al costat d’un foc proveït per unes quantes branques de llenya. És una costum ancestral de la seva tribu i que l’accepta com una cosa natural i irreversible.

“¿Por qué habría de aferrarse a la vida?, se preguntó, y dejó caer en la nieve el tizón ardiente. Este siseó y se apagó. El círculo gruñó inquieto, pero se mantuvo en su puesto. Koskoosh volvió a ver la última batalla del viejo alce macho, y dejó caer cansadamente la cabeza en las rodillas. Al final de cuentas, ¿qué importaba? ¿No era ésa la ley de la vida?”

“Cara Perdida (Lost Face)”, narra la historia de Subiénkov que capturat per uns natius americans espera ser torturat brutalment com ha passat amb el seu company.

“Las muertes concéntricas (The Minions of Midas)” que dóna títol al llibre, narra el xantatge d’una societat secreta, “Los sicarios de Midas”, que exigeix milions a un empresari capitalista a canvi de no matar persones del seu cercle proper. Sembla que el títol va ser canviat pel mateix Borges per emfatitzar el mecanisme infernal utilitzat per la societat anarquista.

L’últim relat, ”La sombra y el relámpago (The Shadow and the Flash)” , és una història de ciència ficció en la qual dos personatges rivalitzen per trobar la invisibilitat total.

En llegir els relats de Jack London no podem deixar de pensar que va ser un autèntic aventurer amb una vida farcida d’avatars diversos : buscador d’or a Alaska, soldat, pescador de perles, caçador de foques al Japó, corresponsal de guerra, etc..

Borges conclou en el pròleg:

 “Murió a los cuarenta años y agotó hasta las heces la vida del cuerpo y del espíritu. Ninguna lo satisfizo del todo y buscó en la muerte el tétrico esplendor de la nada”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s