Un día en la vida de una mujer sonriente, Margaret Drabble

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Esposas sin maridos. Madres y hermanas. Mujeres que se debaten entre la vocación artística y las exigencias familiares. Científicas que han decidido dejar de teñirse el pelo y de ir por la vida disculpándose por cada paso que dan. Amor no consumado, vanidad y soledad. El poderoso universo ficcional de Margaret Drabble se concentra en estos cuentos que abarcan cuatro décadas de producción literaria. Una madre trabajadora que puede con todo y acaba sus enloquecidos días con una sonrisa. Una prestigiosa investigadora que acaba de recibir el Nobel por el descubrimiento del «gen de la vanidad». Una mujer que suspira aliviada cuando muere su esposo, y una romántica empedernida que busca el amor en los trenes. Trece relatos, la totalidad de la producción de Drabble en este género, que constituyen una muestra exquisita de la capacidad de ironía, lirismo y amplitud discursiva de una de las narradoras británicas más importantes del siglo XX.

Heredera de Jane Austen, Virginia Woolf, Iris Murdoch o Doris Lessing, Drabble mira con los ojos de las mujeres de sus relatos para poner en tela de juicio la realidad de su tiempo.

Editorial Impedimenta.- 288 pàgines.- Traducció de Miguel Ros González

Apunts de lectura

“Un día en la vida de una mujer sonriente” recull tots els contes de Margaret Drabble.

A “la torre de Hassan”, la visita al Marroc d’una parella recentment casada els genera conflictes per la manera d’afrontar una realitat exòtica. La por a l’altre, de l’habitant autòcton que assetja al turista per aconseguir quelcom. La dona vol pujar a la torre de Hassan, fora dels circuits turístics, malgrat la desgana del marit. La sorpresa és la trobada amb pelegrins àrabs, que esdevenen res més que altres persones.

En la història que dóna nom al llibre, el personatge de Jenny, productora d’un exitós programa televisiu, lluita no només contra les seves obligacions domèstiques, sinó contra el seu marit insensible, ineficaç i envejós.

A ‘La vídua alegre’, una dona que acaba de perdre al seu marit decideix apartar-se al camp per gaudir de la seva viduïtat.

“Rumbo al oeste”, utilitza el recurs narratiu d’una excursió a peu i conjuga referències literàries amb el paisatge. Tot plegat genera un viatge psicològic personal en un moment important en la vida de la protagonista.

En “Un viaje a Citera” en tren, un home lliura una carta a una dona perquè la franquegi. La curiositat pot amb ella i acaba aguaitant per la finestra la quotidianitat de  la destinatària de la carta.

“Amantes fieles”, l’atzar i el record fa que una parella es retrobin en un lloc que sovintejaven quan tenien una relació amorosa ja extingida.

A “Cruzando los Alpes”, una dona deixa temporalment la càrrega de tenir cura del seu fill amb discapacitat per emprendre un viatge amb el seu amant casat. Allò inesperat la porta a tenir cura d’una altra persona depenent.

Un element narratiu recurrent són els paisatges, l’arquitectura de cases de camp britàniques i els petits pobles. En el relat “La Residencia de la Viuda”, la mateixa arquitectura és un catalitzador de la relació amorosa entre els personatges.

“ No siempre resulta fàcil el apego a una persona del apego a una propiedad”.

Les històries de Drabble es distingeixen per traçar hàbilment la composició dels personatges femenins, les seves preocupacions i les seves vides interiors.  Són dones de mediana edat amb un extens bagatge vital i que en un moment determinat de la vida viuen una experiència inesperada. La majoria són dones normals i la narració s’endinsa precisament en la seva normalitat i és en aquest recorregut quan sorgeixen les sensacions, els sentiments, els desitjos, les pors…Tot plegat s’acaba concretant en un final a vegades sorprenent i suggeridor,  però sempre evocant una reflexió sobre la naturalesa humana.

Potser el personatge que surt més d’una vida normal és Hannah Elsevir (“Las Cuevas de Dios”) que havia rebut el premi Nobel per un estudi sobre “el gen de la vanitat!”. Ara, la seva opció de vida és anar esborrant les petjades i retirar-se de la vida pública.

“No publicaría, no divulgaría sus hallazgos. Su nombre se desvanecería de los registros, y dejaría que otros reivindicasen sus méritos. Ella se borraría a sí misma y su pasado”.

El retrobament, però, amb el seu exmarit li produeix una resurrecció vital, una aportació d’una estranya força que li retorna la seva joventut, el seu amor, la seva esperança, la seva innocència.

“Todas esas cosas habían sido buenas. No había que enterrarlas, desdeñarlas u olvidarlas. No eran ninguna vergüenza. Solo el tesoro de una gran felicidad. El pasado la perdonó, y ella perdonó al pasado.”

 L’última història del volum, “Rumbo al oeste”, Mary és una professora de literatura anglesa, enfrontada a la jubilació i espantada per la vellesa, la salut, la solitud i la mort. Coneix una dona sàvia i vigorosa de 60 anys. Tot i que havia temut la desesperació de l’edat i de l’ociositat forçada, veu en la vida radiant d’Elliot que el món encara la fa vibrar. Mary es salva de la seva depressió mitjançant el recorregut pels camins i llocs descrits en les balades líriques del poeta Wordsworth. Tot un recorregut iniciàtic.

“Pasé un año sin que me importase vivir o morir.(…) Me recuperé, poco a poco, con la ayuda de Wordsworth….. (…) Puse rumbo al oeste para poner a prueba mi destino. Y allí encontre a Anne Elliot, con aquel brillo salvaje en los ojos a sus sesenta años” .

“Un día en la vida de una mujer sonriente”, un recull d’instantànies de la vida de dones en moments de canvi, de trencament de l’equilibri vital, amb les consegüents emocions i reflexions sobre la naturalesa humana. Una casuística de situacions tant normal que permet una identificació gairebé universal.

 

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s