La familia Karnowsky, Israel Yehoshua Singer

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

A través de la historia de tres generaciones de una familia judía, los Karnowsky, esta novela, publicada originalmente en 1943, nos ofrece un fresco extraordinario de la primera mitad del siglo XX. David, el patriarca, que en los albores del siglo abandona el shtetl polaco donde nació para instalarse en Berlín, animará a su hijo Georg a adaptarse y a convertirse en «judío entre judíos y alemán entre alemanes». Georg se convertirá en un respetable médico berlinés y encarnará así la cumbre de la integración y el éxito social de la familia. Su hijo Yegor, nacido durante el nazismo y profundamente marcado por el antisemitismo, desembarcará en una Nueva York inhóspita y culminará el accidentado destino de su linaje. En la presente obra, Singer no sólo escribió páginas de inusual belleza, sino que vislumbró además con una clarividencia sobrecogedora la suerte de los judíos tras la Segunda Guerra Mundial, confirmando, a su pesar, la capacidad profética que sólo los auténticos escritores poseen.

Editorial Acantilado.-  560 pàgines.- Traducció: Rhoda Henelde i Jacob Abecasís

Apunts de lectura

La novel.la s’inicia amb la presentació de la família:

“Los Karnowsky de la Gran Polonia eran conocidos como hombres obstinados y polemistas, aunque también estudiosos y cultivados, sin duda unas mentes de hierro.

En su despejada frente de estudiosos y en los ojos negros como el carbón, hundidos e inquietos, llevaban inscrito su genio. La obstinación y el espíritu polemista se reflejaban en sus apéndices nasales: unas narices poderosas, de gran tamaño, que sobresalían como un asomo de burla e insolencia de su enjuto y huesudo semblante, como queriendo advertir: «Cuidado, no tocar».”

La història tracta sobre els avatars de tres generacions de jueus d’origen polonès en base a tres protagonistes masculins (avi, fill i net). L’avi David que emigra a Berlín; Georg, que neix, es casa i es realitza professionalment a Alemanya i emigra als Estats Units davant l’ascensió del nazisme;  Yegor, el net, viu l’adolescència a Berlin i es trasllada a Nova York amb la família. Tot plegat mig segle d’història, la primera meitat del segle XX.

Cadascuna de les parts porta com a títol el nom del personatge protagonista: David, Georg i Yegor.

La trama de la novel.la la configura l’entorn social dels protagonistes. A través de les conductes dels diferents personatges, així com de les situacions que s’hi narren es crea un teixit narratiu que explica els diferents fenòmens d’aquell moment històric d’Alemanya, l’ascensió del nazisme i l’assetjament racial vers la població jueva. Cal dir que la novel.la va ser escrita els anys 1940-1941, molt abans de la formulació de l’holocaust (1942).  En els moments abans de l’extermini sistemàtic programat, les autoritats nazis facilitaven els permisos d’emigració com una manera de confiscar patrimonis de les grans fortunes jueves.

En cap moment s’esmenta a Hitler ni a cap capdavanter del nazisme. Tampoc es realitza una crònica política d’aquell moment històric. Precisament allò que fa gran aquesta novel.la és que a través del fil argumental de la saga familiar es dibuixa un conjunt de relacions personals que explica el perquè de tot plegat. Una tranyina que acompanya els avatars familiars. Des de l’estratègia de l’avi per a integrar-se com a immigrant a Berlin: «judío entre judíos y alemán entre alemanes»; la lluita per la supervivència i per aconseguir un bon estatus social; resistir l’assetjament racial; aprendre l’idioma alemany a Berlin i després l’anglès a Nova York; etc.

També és a través de la interlocució dels diferents personatges, en l’àmbit familiar, educatiu, professional, sentimental, polític, etc.,  que es plantegen diversos temes.  Un dels temes centrals és el racisme vers la població jueva i la manera com els diferents elements personals van configurant una actitud racista per part de la població alemanya. No cal dir que és un tema d’una gran complexitat, però que a la novel.la s’hi entra a través d’experiències viscudes en la pròpia pell dels personatges. Destaca l’escena de la humiliació pública de l’adolescent Yegor davant un auditori escolar, tot un manual de racisme per part del director del centre.

La intriga és un element a destacar des del primer moment quan l’avi arriba a Berlín procedent de Polònia, després durant l’agressió nazi i finalment en el moment de refer des de zero la vida d’immigrants a Nova York.

És precisament a la part final quan es produeix una de les escenes més emotives i dramàtiques en la qual hi conflueixen elements de conflicte familiar, d’humanitat, de tipus polític i afectiu.

Una novel.la tradicional que atrapa per la seva intensitat i que sobretot és una font singular de coneixement sobre un moment històric concret així com sobre la naturalesa humana en general.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s