Tantos días felices, Laurie Colwin

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Guido y Vincent son amigos desde niños, estudian en Cambridge (Massachusetts) y comparten sueños: Guido quiere escribir poesía y a Vincent le gustaría ganar el Premio Nobel de Física. Cuando Guido se encuentra con la extravagante Holly a la salida de un museo se enamora perdidamente de ella, pero presiente que no tendrán una relación fácil. Vincent, más abierto y alegre, conoce a Misty en el trabajo y, aunque ella es una misántropa terrible, estaría dispuesto a darlo todo por salir con ella.

A través de las relaciones de estos personajes, de sus cortejos, celos, rupturas y reconciliaciones en el Nueva York de finales de los setenta, Tantos días felices retrata a cuatro personas inteligentes y bienintencionadas que no pueden dejar de creer en el amor. Una maestra en la narración de sentimientos y relaciones afectivas, Laurie Colwin es uno de los secretos mejor guardados de la literatura norteamericana. Su prematura muerte en 1992 le privó del éxito que sin duda merecía; aun así, el número de devotos de sus peculiares comedias de costumbres no ha dejado de crecer desde entonces.

Libros del Asteroide.- 264 pàgines.-Traducció: Marta Alcaraz

Apunts de lectura

En un principi podria semblar que Tantos días felices és una comèdia romàntica i ensucrada sobre gent maca i privilegiada de New York. Però després de la lectura constatem que en realitat  és una novel·la que desenvolupa un discurs sobre el matrimoni i les complicacions de les relacions home-dona. Allò cert, és que en la historia que s’hi narra no hi ha drames melodramàtics la qual cosa ens podria portar a pensar que no és prou representativa de la vida. En tot cas cal pensar que a la vida hi ha també moments de felicitat, de més o menys durada: Tantos días felices.

La novel.la presenta una desfilada de caràcters singulars de dones: les dues protagonistes, la secretària Betty Helen, la Gem (cosina de la Holly), la Maria Teresa,…

No passa el mateix amb els personatges masculins els  qual no són tractats amb la mateixa intensitat.

La trama presenta una simultaneïtat narrativa entre les dues parelles de manera que  anem seguint en paral·lel els corresponents avatars del procés de la relació amorosa: Flirteig, primers estímuls amorosos, inseguretats, coneixement mutu, desavinences…

La manera com s’exposen les vides dels personatges, la manera com es comuniquen les dues parelles, com s’estressen o simplement com gaudeixen de la companyia de l’altre, és d’allò més natural i real.

Els diàlegs resulten ser un punt fort de l’estil narratiu. A través dels diàlegs anem composant les característiques de cada personatge, la seva complexitat, els seus dilemes, inseguretats, les reflexions existencials, …

Els tocs d’humor són recurrents a tota la novel.la la qual cosa ens fa somriure a bastament.

-“Vincent la puso de espaldas a la pared y la besó.

– Estas aplastando los marrons glacés –le dijo ella.” Pàg. 153.

“Y así, el domingo por la mañana, día de su primer desayuno juntos, Guido acabó andando bajo la lluvia para ir a comprar los periódicos” Pàg. 21.

Dues parelles, dos models de seducció, sempre a iniciativa de les dones. Per als homes, la relació amorosa esdevé una carrera d’obstacles i proves.

Passa el temps i les relacions avancen, es consoliden malgrat els entrebancs, la gelosia, “las conjeturas emocionales”,… Els homes viuen un procés d’adaptació, s’hi avenen, s’hi resignen i són feliços. Tots dos homes conclouen que les seves dones continuen sent misterioses i insondables És que l’amor ho cura tot.

“- Tú crees en los finales felices. Yo no. Tú crees que todo va a salir bien. Yo no. Tú crees que todo es fabuloso. Yo no.

(…)

-A veces tengo la impresión de que no entiendes lo distintos que somos.

-Me doy cuenta de ello todos los días –dijo Vincent, pero creo que el amor lo cura todo”.

Todos los días felices, un plantejament enginyós del discurs que la felicitat no és fàcil ni passiva, però, com l’amor o la vida, és una forma d’art que requereix coneixement, gosadia i esforç.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s