Frankissstein. Una història d’amor, Jeanette Winterson

Sinopsi (Coberta de l’editorial)

El 1816 Mary Shelley escriu un relat sobre la creació d’una forma de vida no biològica, sobre els límits de la raó i sobre allò que considerem humà. Anys després, a la Gran Bretanya post-Brexit, Ry Shelley, un jove transgènere, s’endinsa al món de la intel·ligència artificial i s’enamora d’en Victor Stein, un professor que lidera el debat públic al voltant de noves formes d’existència.

Frankissstein ens parla dels cossos que habitem i dels que desitgem. Ens suggereix que el futur no és només a les mans de científics arrogants, sinó que també és terreny adobat per a retrògrads oportunistes. Aquesta novel·la, que qüestiona el gènere, el llenguatge, la sexualitat i els límits de la llibertat individual, és audaç, divertida, furiosa i, sobretot, clarivident.

Edicions del Periscopi.- 368 pàgines.- Traducció de: Dolors Udina

Apunts de lectura

Frankissstein narra dues històries que s’interrelacionen. Una comença l’any 1816, a la vora del llac de Ginebra, quan la jove Mary Shelley va tenir la inspiració d’escriure la seva famosa novel.la Frankenstein, envoltada del seu marit, el poeta Percy Bysshe Shelley, de Lord Byron, de John Polidori i la seva germanastra, amant de Byron, Claire Clairmont.

L’altra història, ambientada en l’actual moment del Brexit, tracta sobre Ry Shelley, una metgessa transsexual  (Ry és l’abreviació de Mary), que s’enamora d’un professor anomenat Victor Stein. Victor és un expert en intel·ligència artificial que està realitzant alguns experiments clandestins. Ry de vegades li proporciona parts humanes per a fer experiments (mans humanes que circulen con taràntules, etc).

Un altre personatge de la novel.la és Ron Lord, que fabrica nines sexuals per a homes solitaris. És un comercial sense escrúpols que s’aprofita de les noves tecnologies per conquerir el mercat. Dissenya la seva estratègia en base al coneixement de les necessitats humanes.

A l’altre costat de l’Atlàntic, a Phoenix, Arizona, una instal·lació de criogènia (tècniques de congelació) emmagatzema cossos humans morts que esperen que se’ls retorni la vida.

La trama de Frankissstein va conjugant mitjançant capítols intercalats els diversos moments narratius així com les diferents situacions seqüencials. La part narrativa que fa referència a Mary Shelley i la seva estada al llac de Ginebra, l’estiu del 1816, té el caràcter, el to, la força d’inspiració poètica.

“El que vèiem, les roques, la riba, els arbres, les barques al llac, havia perdut la seva definició habitual i es difuminava en la llarga grisor d’una setmana de pluja.” Inici, primer paràgraf.

“A la nit sèiem tots al voltant del foc que fumejava i parlàvem de tot el que era sobrenatural. Pàg. 14.

Frankissstein és una meditació sobre diversos temes. Sobre la creació literària, sobre les possibilitats de la intel·ligència artificial, sobre la transsexualitat, sobre la biologia i la naturalesa humana, sobre la mort, la sexualitat, les relacions amoroses, sobre les noves tecnologies, la seva ètica i la seva utilització comercial, sobre l’apocalipsi, etc.

“Aquest matí podria ser qualsevol matí, dic. Podria ser la crisi climàtica. Podria ser la nuclear. Podria ser Trump o Bolsonaro. Podria ser El conte de la serventa”. Pàg. 105.

Winterson a través de la literatura aconsegueix que una reflexió d’aquesta magnitud sigui amena, a voltes divertida i en toc cas plena d’idees tractades amb seriositat. En cap cas hi ha discursos moralistes ni intencions pedagògiques.

“El món està al començament d’una cosa nova”, escriu, “el que passarà … ha començat”.  La tecnologia ja és aquí i no sembla tenir aturador. Qualsevol cosa és possible.

Ho assenyala en l’epígraf de “Frankissstein”:

“Podem perdre i podem guanyar però no tornarem a ser mai més aquí”, és de “Take It Easy” cançó dels Eagles.

Les preocupants derivacions de l’avenç tecnològic s’estan traduint en una proliferació contemporània de novel·les de ficció. Frankissstein, n’és una nova mostra, original i intel·ligent.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s