Terra Alta, Javier Cercas

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Él era un hombre justo, el mundo no. Terra Alta, un thriller impactante.

Un crimen terrible sacude la apacible comarca de la Terra Alta: los propietarios de su mayor empresa, Gráficas Adell, aparecen asesinados tras haber sido sometidos a atroces torturas. Se encarga del caso Melchor Marín, un joven policía y lector voraz llegado desde Barcelona cuatro años atrás, con un oscuro pasado a cuestas que le ha convertido en una leyenda del cuerpo y que cree haber enterrado bajo su vida feliz como marido de la bibliotecaria del pueblo y padre de una niña llamada Cosette, igual que la hija de Jean Valjean, el protagonista de su novela favorita: Los miserables.

Partiendo de ese suceso, y a través de una narración trepidante y repleta de personajes memorables, esta novela se convierte en una lúcida reflexión sobre el valor de la ley, la posibilidad de la justicia y la legitimidad de la venganza, pero sobre todo en la epopeya de un hombre en busca de su lugar en el mundo.

Premio Planeta 2019

Editorial Planeta.- 384 pàgines.

Apunts de lectura

Un thriller que en el primer paràgraf ja s’anuncia l’assassinat de dues persones. Una benvinguda a l’estratègia d’intriga que s’anirà dosificant fins el final. A cada esdeveniment sorgeix un element d’intriga que va retro alimentant la potent maquinaria narrativa.

La història es desenvolupa a “Terra Alta” , comarca de la província de Tarragona. La capital de la comarca és Gandesa, una població de 3.000 habitants.

Si bé la història que s’hi narra és actual, hi ha un marc de fons ineludible: la Guerra Civil espanyola i la batalla de l’Ebre la qual 80 anys després encara incideix profundament en la vida de les persones. Un dels eixos de la novel.la és precisament aquesta reflexió històrica. Remarca a bastament que allò realment traumàtic i que encara perdura més enllà de la Batalla de l’Ebre és la guerra civil.

“ La batalla solo dejó heridas visibles. Las trincheras, las ruinas, los cerros llenos de metralla, todas estas cosas que tanto gustan a los turistas. Pero las heridas de verdad son las otras. Las que nadie ve. Las que la gente lleva en secreto. Ésas son las que lo explican todo, pero de estas nadie habla.”

Una referència subliminal als esdeveniments que han sacsejat Catalunya a partir del 2017 i que han suscitat tants odis viscerals?.

L’estructura narrativa es desenvolupa en dos plans narratius que es van intercalant. Un és el present, focalitzat en la investigació dels crims i l’altre és el passat del protagonista, fill d’una prostituta, des de la seva joventut fins l’actualitat. Sens dubte és aquesta darrera trama la que dibuixa el perfil biogràfic del mosso d’esquadra Melchor Marin, la que planteja els seus dilemes morals els quals configuren un altre dels eixos principals  de la novel.la.

El pas per la presó del protagonista li provoca una catarsi transformadora que li capgira la vida. Un company de presó li explica que “la mitad de un libro la pone el escritor, la otra mitad la pone el lector”.

Un fet significatiu és la lectura de la novel.la “Els miserables” de Victor Hugo, el protagonista de la qual esdevé un mirall i un punt de referència per a Melchor que fins i tot li desperta la seva vocació de policia i que l’acompanyarà sempre. De fet, les lectures que la bibliotecària de Gandesa recomana a l’inquiet principiant lector, Melchor, són un bona guia  de lectura: L’estranger de Camus, El Doctor Givago de Pasternak, El tambor de hojalata de Günter Grass, La vida, instruccions de uso de Perec i El Gatopardo de Lampedusa. Le lectura canvia la vida de Melchor.   

A mesura que la novel.la va concloent, el discurs moral es va intensificant. Els dilemes morals del protagonista brollen explícitament. L’odi, la venjança, la maldat, la violència, la impunitat, la justícia..

“La absoluta justicia puede ser las más absoluta de las injusticias”.

Melchor, malgrat els seus orígens de marginació aconsegueix sortir-se’n per esdevenir un heroi policial, un policia “urbanita” que no el deixa dormir el silenci de Terra Alta, addicte a la Coca-cola en la terra del vi, un executor particular de justícia contra els assetjadors i mal tractadors de dones, un lector de bones novel.les, eficient en el seu treball,  Però, no és una víctima de la seva pròpia i tràgica biografia ?

Terra Alta, una bona novel.la negra amb molta intriga i enigmes així com també amb intensos dilemes i reflexions morals.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s