Una sala plena de cors trencats, Anne Tyler

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

En Micah Mortimer té poc més de quaranta anys, viu al nord de Baltimore i arregla ordinadors a domicili, a part de fer feinetes de manteniment a l’edifici on viu. I és persona de rutines estrictes. Té una relació amb la Cassia Slade, però cadascú viu a casa seva i es veuen diverses vegades per setmana. La seva família bulliciosa l’aprecia i es riu una mica de les seves rareses. I, tot i la seva vida poc vistosa, se sent feliç. Però la vida que portava se li comença a esmicolar quan la Cassia li explica que la faran fora de casa seva i el fill de divuit anys d’una antiga nòvia de la universitat es presenta a casa d’en Micah i li diu que podria ser fill seu.

La guanyadora dels premis Pulitzer, National Book Critics Circle i Pen/Faulkner, amb l’aparença de senzillesa i transparència que li són característiques, dona una obra mestra on cada detall és profundament revelador. Anne Tyler escriu amb empatia i perspicàcia per la natura humana i en aquesta novel·la breu i intensa posa el focus sobre un personatge que no connecta amb el seu voltant… fins que no li queda altre remei.

Editorial Proa.- 240 pàgines.- Traductor: Marc Rubió

Apunts de lectura

En Micah, un personatge metòdic, rígid, conformista i fidel a la rutina del qui dia passa any empeny…

“Costa no preguntar-se què passa pel cap d’un home com el Micah Mortimer. Viu sol; és reservat de mena; té una rutina inalterable. Cada matí, a un quart de vuit, el veus sortint a córrer. Cap a les deu o quarts d’onze, planta al sostre del seu Kia el rètol magnètic on hi diu: l’informaniàtic. El nombre de visites que fa és variable, però sembla que no passa cap dia sense que uns quants clients requereixin els seus serveis.”

Però, es pregunta el narrador, ….

“¿Es para mai a pensar en la seva vida, el Micah? ¿En el significat o la finalitat que pugui tenir? ¿El preocupa la idea que probablement es passarà els propers trenta o quaranta anys d’aquesta manera? No ho sap ningú. I és gairebé segur que ningú l’hi ha preguntat mai.”

Qualsevol imprevist pot desestabilitzar la vida tranquil.la d’en Micah i l’atzar està per això. Un dia les seves rutines queden desbordades quan la seva amiga li diu que la poden desallotjar del seu apartament, i un adolescent apareix a casa seva afirmant ser el seu fill. Aquest fet, provoca que Micah reflexioni sobre el fracàs de les seves comptades relacions amoroses, des del primer amor a l’institut fins l’actualitat. La relació amb la seva novia actual no passa pel millor moment.

La feina de Micah, d’anar per les cases per atendre els requeriments informàtics, és un recurs narratiu que permet conèixer una diversitat de vides, en general persones soles per les quals internet significa disposar d’una eina de primera necessitat i que quan no funciona sembla que s’ensorri el món. És més aviat una desfilada superficial de situacions i personatges més que no pas d’un aprofundiment psicològic. Els entrebancs informàtics és un tema de total actualitat en aquests moments de pandèmia en el qual les connexions “on line” han esdevingut imprescindibles.

De fet, es tracta d’una història d’algú que la vida l’ha portat a allunyar-se de tot allò que no sigui la seva metòdica feina com a informàtic i de manteniment de l’edifici on habita. El personatge d’en Micah és tractat amb tendresa i bonhomia.

A la vida de Micah, sota l’aparença d’una rutina tranquil·la i controlada,  hi batega un desassossec que no el deixa ser feliç. D’una manera recurrent a través d’un monòleg interior van destil·lant les seves inquietuds i reflexions.

A la societat líquida que ens ha tocat viure, on tot flueix ràpidament, la manca de consolidació i compromís de les relacions afectives és una font d’infelicitat. Potser Micah n’és conscient i es planteja fer un canvi en la seva actitud davant la vida.  

“Soc una sala de cors trencats- li diu” .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s