La meitat evanescent, Brit Bennett

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

La Stella i la Desiree, dues bessones idèntiques, decideixen fugir de Mallard, una comunitat negra de Louisiana que, generació rere generació i mitjançant matrimonis mixtos, intenten fer cada vegada més clar el color de la seva pell. Al cap d’uns anys una d’elles viu a Califòrnia fent-se passar per blanca, mentre que l’altra ha tornat a Mallard amb la seva filla, fosca com el carbó. Tot i la distància i les mentides que les separen, les seves vides i les de les seves filles es tornaran a creuar.

La meitat evanescent és una exploració lluminosa sobre el pes dels orígens i com repercuteixen en les nostres decisions, desitjos i expectatives. Una novel·la absorbent, provocativa, brillant i propera al voltant de la família i les relacions.

Edicions del Periscopi.- 408 pàgines.- Traducció de: Marc Rubió

Apunts de lectura

La meitat evanescent, travessa  cinc dècades de racisme: del més violent dels anys 50, amb el linxament de negres per part dels blancs, fins el més proper, potser amb una segregació racial més subtil. És clar que el problema és endèmic tal com recentment hem pogut veure astorats com un policia assassinava a George Floyd.

La novel.la descriu diversos discursos en relació a la identitat. L’eix central és el del racisme en les seves diverses formes. També descriu el racisme entre els negres. Una jerarquia segons la qual quant més negre més racisme de manera que els negres d’aparença blanca se senten privilegiats. Ser blanc és el paradigma de la seguretat.

El pare de les protagonistes, dues germanes bessones negres de pell clara,  és linxat i cadascuna pren una decisió oposada sobre com seguir vivint, que en realitat és una decisió sobre la manera d’enfrontar-se al racisme. Mentre una d’elles, Desirée, opta per assumir la seva identitat racial i es casa amb un home negre i tenen una filla negra, l’altra, Stella, opta per fer-se passar per blanca com una estratègia per aconseguir una vida més segura i exitosa.

La decisió de Stella de forjar una existència en què capitalitza els seus trets de dona blanca centra el focus narratiu de la novel·la. En la seva nova identitat formant part d’una família benestant en una urbanització luxosa de Los Angeles, la novel.la narra el sistema de valors de la societat blanca en relació a la seva conducta segregacionista. La vida de Stella, instal·lada en la mentida, és un continu esforç per amagar els seus orígens ja que si fos descoberta posaria en perill la seva situació benestant. Una lluita interna diària i disciplinada que la corseca sense parar. Una lluita que l’obliga a renunciar al seu passat, a la seva família, a la seva germana bessona.  

A La meitat evanescent, el discurs sobre la identitat s’obre a altres variables a més del racisme, així, també descriu, per exemple, el tema de la transsexualitat com una referència al canvi d’identitat per poder ser un mateix. De fet, indaga en els murs que cadascú decideix construir (o destruir) per seguir endavant davant la intolerància. Perquè la tolerància és una situació en la qual una persona no té por de res ni de ningú per raó de raça, pensament, religió, edat, etc…

La intriga de la novel.la té un punt policíac, amb detectiu i tot. Les dues germanes bessones opten per camins diferents, després de molts anys es retrobaran?

El llibre conté dues històries d’amor poc convencionals, la dels joves Jude i Reese i la dels madurs Desiree i Early, tot un compendi de valors i sentiments.

Les al·lusions al món del teatre, es també una clara metàfora al rol de l’actor, del canvi d’identitat, a la possibilitat de poder-te reinventar, d’acceptar-te d’una altra manera.

La meitat evanescent, més enllà del tema del racisme, és una novel·la sobre les transformacions personals necessàries durant la vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s