L´estrany cas del Bellona Club, Dorothy L. Sayers

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

El general de l´exèrcit nonagenari mort a l´interior d´un selecte club de Londres. Una adorable anciana, germana del general, que mor just un dia abans. O tal volta no, aquesta és la clau de la qüestió. I mig milió de lliures esterlines en joc per als hereus en un complicat testament creuat que depèn de poder descobrir qui dels dos va ser el primer a morir, si el general Fentiman o lady Dormer. Aquest és el repte al qual s’enfronta lord Peter Wimsey, detectiu i noble en la societat anglesa d’entreguerres i un dels investigadors més singulars de la literatura criminal, apassionat del bon vi i amb un punt d’encantadora pedanteria. De la seva mà, Dorothy L. Sayers ens condueix per una trama espectacular i enrevessada, com pertoca a les grans novel·les del gènere.

Editorial La  Magrana.- 304 pàgines.- Traducció: Núria Parés Sellarés

A la versió castellana (editorial debolsillo) hi ha un pròleg de l’autora de novel.la negra, P.D. James.

Apunts de lectura

Dorothy Sayers ocupa un lloc destacat entre els novel·listes del anomenat gènere de la novel.la negra.

L´estrany cas del Bellona Club, protagonitzat pel detectiu Lord Peter Wimsey, un aristòcrata que disposa de temps i recursos econòmics il·limitats, erudit, entès en art, dandy, bibliòfil,  i un bon sibarita.  Així, consumeix Dry Martín, un Cockburn del 86, whisky Worthington, Liebfraumilch amb el peix, tot un sortit de vins negres com el Chambertin o el Romanée-Conti. Refusa efusivament vins com el Chianti.

Una de les màximes que aplica a l’hora de resoldre els casos és el pensament aristotèlic: “sempre s’ha de preferir allò impossible probable a allò possible improbable”. Reconeix que el seu treball d’investigador i col·laborador amb la policia és, a més d’una professió i un passatemps, una aportació a la societat,

Tal com també passa amb altres detectius clàssics (Sherlock Holmes i Whatson), al Lord Peter Wimsey l’acompanya el seu criat Bunter.

Una de les singularitats, a més del perfil del detectiu, de L´estrany cas del Bellona Club, és la manera com es desenvolupa la trama. No és el cas, com en altres novel·les, en que el lector ha de descobrir l’assassí tot partint de les pistes exposades en el text. Allò que prima en aquesta novel.la és el desenvolupament de la història mateixa a través de la qual el lector va seguint la investigació, sense que hi hagi un efecte sorpresa final. La bastida de la intriga es manté paral·lela a la història que s’hi narra.    

No és una història que pretengui fer cap denúncia social, malgrat hi ha un transfons de les conseqüències de la guerra. Està situada als anys trenta a Londres. Aparentment és un cas senzill però a mesura que avança el relat es converteix en un difícil enigma que es va clarificant poc a poc.

Tal com esmenta el crític literari J.M.Guelbenzu:  

Sayers va sacando las cartas una a una, como en el póker descubierto y juega su baza final con todas las cartas a la vista excepto la tapada. El resultado es que no viene obligada a darnos la clásica explicación final complejísima del brillantísimo detective al aturdido lector, sino que aquella va viniendo por sus pasos sin perder un ápice de interés, al limitarse a destapar la carta que completa la jugada.

Els personatges no tenen particularitats especials pròpies del gènere de la novel.la negra, podrien ben be ser els d’una novel.la convencional. El seu paper sobrepassa la d’un simple i funcional actor en un escenari d’investigació criminal. Les circumstàncies han canviat i també la nostra percepció del món, però no la naturalesa humana. Els personatges responen a un perfil normal amb els seus interessos, problemàtiques, les seves motivacions de conducta, etc. Això sí perfectament dissenyats per configurar una trama que enganxa i fa gaudir el lector fins al final.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s