Roseanna, Maj Sjowall i Per Wahloo

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Roseanna empieza una tarde de julio, cuando el cuerpo de una joven es sacado del lago Vattern, en Suecia. Tres meses despues, todo lo que sabe el inspector Martin Beck es que el nombre de la chica es Roseanna, una chica estadounidense, de Nebraska, que había llegado a Suecia para encontrar la muerte a manos de alguien que viajaba con ella en un barco de pasajeros. Demasiadas incógnitas para avanzar en un caso que mantiene en jaque a la policía. Demasiadas sombras que van a convertirse en algo más que un desafío para Beck y sus compañeros.

RBA Libros.- 272 pàgines.- Traducció: Cristina Cerezo Silva

Apunts de lectura

Roseanna, una novel.la escrita a quatre mans per la parella sueca Maj Sjowall i Per Wahloo. És la primera de la sèrie formada per 10 novel.les protagonitzades pel policia Martin Beck. Tots els crítics literaris assenyalen aquesta sèrie com l’inici d’una tendència dins la novel.la negra: l’estil nòrdic que tant renom ha assolit amb autors posteriors com Henning Mankell o Stieg Larsson. L’any 2013 varen rebre a Barcelona el premi Pepe Carvalho de novel.la negra. 

A través d’una història clàssica de detectius, però amb un aprofundiment en els aspectes socials i psicològics de la trama, la parella d’autors suecs publica “Roseanna” l’any 1965, tractant d’expressar la seva visió del món en general i de la societat sueca de l’època en particular.

Martin Beck és un policia assignat a la Brigada Nacional de Homicidis d’Estocolm i vindria a ser el paradigma de l’home normal si entenem per normalitat que és un fumador empedernit, amb dolències sovintejades de refredats i mals de panxa per males digestions, més aviat trist, amb un gran orgull i dedicació professional la qual cosa afecta negativament la seva vida familiar de casat amb dos fills. Altrament té una molt bona relació amb els seus companys de feina i gaudeix d’un gran reconeixement professional, especialment per als interrogatoris la qual cosa indica la seva capacitat d’interrelació i empatia.   

L’estil de Sjöwall i Walöö es eficient i directe, indicador de la seva capacitat narrativa com a periodistes. Paràgrafs curts, abundància de diàlegs sobre els quals avança una acció que és més verbal que no pas física, molta descripció dels llocs i persones.

La novel.la és dels anys 60 i, en llegir-la ara, sorprèn pels canvis que s’han produït al món, com per exemple els tecnològics: absència de mòbils,  ús dels magnetòfons en els interrogatoris, sense ordinadors ni internet, etc. Tot plegat fa que la feina d’investigació criminal sigui més artesanal tot cercant en tot moment l’eficiència.

Destaca l’ofici, la paciència i meticulositat de Beck en cercar les pistes que el portaran a realitzar un treball d’investigació lent però constant. Un treball que impregna el ritme de la narració. A vegades la investigació s’atura en caure en un cul de sac la qual cosa també afecta el ritme narratiu que s’estanca. És el moment per deixar pas a les reflexions sobre la feina policial, les dificultats, manca de recursos, dilemes, etc. Quan el fil de la investigació és productiu, aleshores el ritme narratiu és trepidant. Així passa en la seqüència del seguiment d’un sospitós d’assassinat: el relat és d’una descripció rigorosa i detallista dels noms dels carrers, de les situacions i l’acció dels diferents personatges.

L’estil narratiu i el perfil humà dels personatges fa que la ficció sigui molt més creïble la qual cosa contrasta amb els efectismes i truculències d’algunes novel.les del gènere.  A Roseanna, els investigadors són persones normals, no hi ha heroïcitat, hi ha ofici.

Les motivacions humanes que porten a realitzar un crim, el lector les va descobrint paral·lelament tot seguint el mateix procés en que ho fa la policia, amb els mateixos indicadors, pistes, suposicions, dilemes…

Aquesta novel.la i tota la sèrie de l’inspector Martin Beck han creat escola i són considerades obres mestres de la literatura policíaca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s