La línia d’ombra, Joseph Conrad

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Escrita el 1915, La línia d’ombra és una novel·la breu, basada en fets i experiències de la vida com a mariner de l’autor, a la qual Conrad retornava obsessivament en la seva ficció. Aquí es conta la història d’un jove capità de vaixell en el seu primer comandament, amb l’embarcació aturada als mars tropicals, la tripulació presa de la febre, i la inquietud causada per un sentiment de culpabilitat, però també per la presència fantasmal de l’esperit maligne del capità anterior. La novel·la és narrada des de la perspectiva d’algú que travessa «la línia d’ombra», que fa el pas —com diu el mateix Conrad— de la joventut, amb la seva despreocupació i fervor, a una etapa més conscient i dolorosa de la vida.

Editorial l’Avenç.- 152 pàgines.- Traducció: Marta Bes Oliva

Alianza Editorial.- 168 pàgines.- Traducció: Javier Alfaya

Apunts de lectura

El protagonista, un jove mariner, narra en primera persona els avatars que l’han dut a creuar la línia d’ombra que separa la joventut de l’edat adulta. L’atzar, en un moment d’impàs vital, li procura l’oportunitat de comandar un vaixell en qualitat de capità. Es tot un reconeixement que no pot refusar. El que li fa l’oferiment i l’aconsella és el capità Giles, un mariner vell i expert que sap de les qualitats del jove mariner.

El protagonista vol demostrar que és capaç de comandar un vaixell i la seva tripulació. Malgrat els dubtes i dificultats decideix acceptar el desafiament.

L’autor descriu els pensaments del protagonista i ens ofereix una descripció del seu procés iniciàtic, especialment durant el turmentós viatge per l’oceà. A través de la simbologia d’un viatge per mar, Conrad, descriu el pas de la joventut, amb la seva despreocupació i entusiasme, a una etapa més conscient i dolorosa de la vida. El mar és el mirall del desafiament, de la prova i del combat. Com esmenta Claudio Magris: “El mar, per a Conrad, és com la vida: encís i horror, abandó i naufragi, inmortalitat i destrucció.”

La línia d’ombra porta el subtítol de “Una confessió”, la qual cosa indica el caràcter retrospectiu, una experiència passada sobre el procés de creixement professional, un camí que recorre en la soledat per tal d’aconseguir la saviesa, l’experiència i la maduresa.

Els entrebancs són diversos. El primer oficial Burns, lluny de ser un suport esdevé una nosa ja considera el nou capità com a un usurpador del lloc que confiava ocupar. A més, la seva superstició el porta a pensar que estan maleïts per l’anterior capità que va morir a bord del vaixell i que és la causa de totes les desgràcies durant la travessa.

Altrament, Ransome, el cuiner del vaixell, esdevé un suport primordial per al jove capità. És un home assenyat, serè, actiu, fidel, que manté la calma en els moments més difícils.

També els elements naturals incideixen a bastament en el procés de creuar la línia d’ombra: una epidèmia de febre tropical afecta la majoria de la tripulació;  el vaixell entra en calma i roman encallat a l’oceà durant dies; tempesta, vents huracanats, pluja… El jove capità, angoixat i esporuguit davant tantes incerteses i d’unes circumstàncies dramàtiques i imprevisibles, haurà de creuar sol la línia d’ombra, sense ajuda de ningú. Haurà de fer servir tota la seva habilitat davant les diverses amenaces que l’assetgen.

La història està ambientada cap a finals del segle XIX i inicialment té lloc a l’hotel on s’allotja el protagonista a Singapur, però la major part del relat és en el vaixell.

“…sí; caminem, i el temps també camina, fins que, de sobte, veiem davant nostre una línia d’ombra advertint-nos que també caldrà deixar enrere la regió de la nostra primera joventut.”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s