Billy Budd, el mariner, Herman Melville

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

A l’època de les grans batalles navals del segle XVIII, Billy Budd, gabier de la marina mercant, és enrolat per força en l’armada britànica, i no tarda a veure’s sotmès a les maquinacions d’un diabòlic militar, al qual s’haurà d’enfrontar. Billy Budd, el mariner, és un dels títols més representatius de les obres tràgiques de Melville, un viatge psicològic i d’introspecció pels corredors foscos de la ment humana.

Editorial Bromera.- 208 pàgines.- Traducció: Jesús Cortés.

Editorial Destino (El mariner Billy Budd i més històries).- 336 pàgines. Traducció: Pep Julià.

Apunts de lectura

Billy Budd, és un personatge sorgit de família desconeguda i dotat d’una bellesa física excepcional. A més, dotat d’una innocència, d’un caràcter afable que desprèn empatia i bondat natural no contaminada ni per l’experiència, ni doctrines, ni coneixements. Tot plegat és mereixedor d’un carisma que el fan popular entre la tripulació del vaixell de guerra que l’atzar l’ha destinat (Bellipotent). Billy Budd, però, té el defecte de tartamudejar que es fa més notable quan es troba sota una intensa emoció. Aquest és el cas quan el mestre d’armes del vaixell, Claggart, mogut per l’enveja, es planta davant el capità del vaixell per acusar falsament Billy Budd de preparar un motí a bord. Billy Budd davant la gravetat de l’acusació queda bloquejat i no pot emetre cap paraula malgrat els requeriments del capità al seu favor. La reacció de Billy Budd és un atac espontani contra Claggart i el mata a l’instant.   

El capità del vaixell, un home assenyat i culte, malgrat sap que Billy Budd és innocent, es deixa portar pel rigor dels seus principis militars i després de debatre el cas conjuntament amb un tribunal sumari decideix fer-lo penjar.

A partir d’aquest moment la trama de la novel.la s’endinsa en el debat moral que mantenen els components del jurat militar. Perquè condemnen Billy Budd si saben que és innocent de les acusacions de conspiració per amotinar-se?. El personatge del capità concentra les contradiccions de la resolució del cas. Per un costat el convenciment moral de la veritat i per l’altre l’aplicació del codi militar en un moment en el qual hi havia hagut un cas famós d’amotinament. El capità és un home bo, però,  presoner d’una llei malvada?.

“Que Déu us beneeixi, capità Vere ! ”

Malgrat la llei marcial imposa l’obediència estricta, malgrat el mecanisme de la disciplina militar, el silenci de la tripulació esdevé un recurs literari que parla a bastament.

“Tota la multitud de mariners va escoltar dempeus l’explicació del seu capità amb una mudesa com la d’una congregació de creients en l’existència de l’infern asseguts escoltant…(…) Al final, però, es va aixecar una remor confusa, Va començar a créixer.”

Potser els silencis, els murmuris, els remors i clamors de la tripulació són d’allò més expressius en el moment de l’execució, un cim literari magistral.

“…un silenci només subratllat pel clapoteig regular de la mar contra el buc i per l’esvoletec d’una vela provocat pels ulls del timoner, temptats d’extraviar-se, aquest silenci punyent de mica en mica el va anar pertorbant un soroll no gens fàcil d’expressar verbalment.”

La novel·la es tanca amb dos relats externs sobre la història que s’hi narra.

Per un costat, es dona compte d’un relat publicat a manera d’un informe sobre l’assumpte de la conspiració en el qual es deforma i es falsegen els fets i especialment dona fe de quina mena d’homes van ser els dos protagonistes, el delator Claggart i la víctima Billy Budd que qualifica de caràcter subversiu. És sens dubte una constatació més de la importància de col·locar el relat davant l’opinió pública, respongui o no a la veritat. Es una pràctica que els interessos polítics practiquen a bastament sense cap mena d’escrúpols.

L’altre relat que tanca la novel.la és una balada escrita per un dels companys de vaixell de Billy Budd com a elegia.

La història del mariner Billy Budd, també anomenat el Molt Ben Plantat, ha esdevingut una llegenda que ha transcendit a altres àmbits com el jurídic i filosòfic.    

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s