Història somiada, Arthur Schnitzler

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

«—No te m’escaparàs. M’hi has de dur.

—Però amic meu…

—Deixa’m fer. Ja sé que és “perillós”… Potser és això precisament el que m’atreu.»

Qui parla d’aquesta manera és Fridolin, un metge vienès jove, feliç i ben acomodat, amb èxit, casat i pare d’una nena, que durant uns carnavals se sent arrossegat cap a un món ignot a mig camí entre el son i la vigília, en el qual, empès pel desig, viurà unes experiències de rara i fascinadora intensitat. Amb una subtilesa fora del comú i unes capacitats descriptives i psicològiques extraordinàriament modernes, Arthur Schnitzler ens porta cap a un terreny ambigu i ambivalent, de màgica ensonyació.

Quaderns Crema.- 147 pàgines.- Traducció d’Anna Soler

Apunts de lectura

La situació matrimonial de Fridolin i Albertine, aparentment estable i ben assentada rep inesperadament un sotragada que afecta els mateixos fonaments de la institució matrimonial. Allò que podria semblar un  joc de la veritat a través de converses estimulades per la curiositat mútua sobre les respectives experiències eròtiques, no consumades, amb altres persones, provoca en Fridolin un estat de desassossec l’eix central del qual seria la gelosia provocada pels desitjos amagats de la seva esposa malgrat no han estat realitzats.  Afectat per aquest estat de desassossec a causa de sospites d’una potencial traïció i infidelitat, inicia una deriva nocturna eròtica que el portarà per diverses situacions i personatges. L’element catalitzador és la venjança, més o menys conscient, vers els desitjos manifestats per la seva esposa. Fridolin és víctima de la seva vanitat i orgull. Li agradaria emprendre una espècie de doble vida, per un costat ser un metge competent, un pare respectable i per l’altre seguir la pulsió sexual d’un cínic llibertí i seductor.  

La història que més ha transcendit de la deriva nocturna del doctor Fridolin és l’assistència a una misteriosa i secreta orgia sexual en una mansió que un amic seu li ha facilitat la contrasenya. En ser descobert és expulsat brutalment de manera que es frustra el seu deliri de viure una experiència sexual única i intensa. En arribar de matinada a casa seva, la seva dona en l’entreson li explica un somni que encara l’enfonsa més en la humiliació.  Stanley Kubrick en va fer la que seria la seva obra pòstuma Eyes Wide Shut.   

El subconscient i el món dels somnis, especialment el moment de l’entreson, són elements narratius substancials. L’obra va ser escrita els anys 20 a Viena, moment en el qual les teories freudianes estaven en el centre del debat de la psicologia i la psiquiatria.  

Historia somiada, explora certes zones soterrades de la vida matrimonial, allà on solen amagar-se els desitjos més inconfessables, aquests que en un moment poden emergir sobtadament, ja sigui a través d’històries oníriques o mitjançant desitjos frustrats. Quan això passa, com a la novel.la, les aigües tranquil·les de la parella poden desencadenar en una autèntica tempesta. I és que un somni, és només un somni?.

Historia somiada, és una seqüència de retrobades conciliatòries entre els dos protagonistes, marit i muller. Un procés de retrobament a través del diàleg que els permet relativitzar el conflicte, allò que ha passat, especialment durant la darrera nit.

“- Donar gràcies al Destí, crec, per haver sortit tan ben parats de totes les aventures…de les reals i de les somiades.

  • Estàs segura?- li va preguntar ell.
  • Tan segura que sospito que la realitat d’una nit, fins i tot la de tota una vida humana, no significa també la seva veritat més profunda.
  • I que cap somni- va sospirar ell suaument- és totalment un somni.”

Però, ells coneixen la naturalesa humana i que en qualsevol moment poden tornar a emergir les ombres i incerteses en la seva relació. Com diu Albertine:

“No es pot endevinar el futur”. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s