Salambó, Gustave Flaubert

Sinopsi (Viquipèdia)

En el segle III aC, Cartago contracta mercenaris per enfrontar-se a l’Imperi Romà. Després de la Primera Guerra Púnica, Cartago no és capaç de complir les promeses fetes a l’exèrcit de mercenaris, que ataca la ciutat. Salambó, un personatge fictici, és una sacerdotessa i filla d’Amílcar Barca, un general aristòcrata cartaginès. Passarà a ser objecte de la luxúria obsessiva de Matho, un libi líder dels mercenaris. Amb l’ajuda d’un esclau llibert, Spendi, Matho roba el vel sagrat de Cartago, el Zaïmph, provocant Salambó d’entrar al campament dels mercenaris en un intent de recuperar-lo. El Zaïmph és un vel adornat amb joies embolicat al voltant de la dea púnica Tanit en el sanctum sanctorum del temple: el vel és el guardià de la ciutat i tocar-lo suposa la mort del perpetrador.

Editorial Montesinos (1984).- 278 pàgines.- Traducció: Mauricio Wacquez

Apunts de lectura

Salambó és una novel.la fruit d’un intens treball previ que va comportar que Flaubert consultés més de cent obres, antigues i modernes.

Els mercenaris, els bàrbars, que assetgen Cartago són de diferents procedències, de diferents pobles i races. Un gresol on es barregen diferents cultures, rituals, creences, etc.

Allò que dóna valor literari a la novel.la és l’estil narratiu. Més que no pas la història que s’hi narra, amb Salambó com a protagonista, allò que destaca és l’abundància de les  descripcions i la precisió dels detalls la qual cosa li atorga un inqüestionable sentit realista. L’estil està en les paraules, en la força de les paraules que evoquen la veritat, malgrat sigui a través d’una història inventada, de les més pura ficció.

Salambo és un quadre plàstic, un immens tapís, farcit de colors, de sensacions extremes, de contrastos, en un marc d’extrema violència. Violència del paisatge, del clima, de les batalles, de la gran proliferació d’escenes d’una immensa brutalitat, sacrificis humans, rituals, mort, tortura, dolor… Abarrotada de detalls de tota mena, un artifici sobre els vestits, les armes, els utensilis, els animals, els arbres, les joies, etc… Les paraules narren la veritat sobre la naturalesa humana, veritable trama de la novel.la.

També és una novel.la psicològica en la mesura que les passions humanes, la venjança, l’odi, la cobdícia són els motors de les conductes dels diversos personatges ja siguin singulars o bé com a massa, ja sigui la dels bàrbars mercenaris o dels diferents estaments socials de Cartago. També la passió de l’amor i la pulsió sexual ocupen un eix narratiu primordial.

L’estratègia militar desenvolupada a bastament pels contrincants és un element narratiu a destacar. L’anar i venir d’èxits i fracassos d’uns i altres configura una part de la intriga. L’enginy, l’astúcia, l’experiència, el saber, el conèixer el territori, l’art d’enganyar i sorprendre, són aptituds necessàries per a una encertada viabilitat estratègica.  

Una lectura d’avui de Salambo podria tenir el sentit d’il·lustrar la lluita entre la desenvolupada  civilització occidental i l’assetjament dels pobles bàrbars que la volen abastar per aconseguir el seu benestar. Cada dia veiem com un allau d’immigrants intenten arribar a les fronteres inabastables de les societats benestants. La guerra dels mercenaris és una lluita per aconseguir allò que no tenen i que creuen fermament que els hi pertoca.

Salambo, literàriament sobresurt fonamentalment per la força interna del seu estil, d’una gran potència lírica i plàstica. Una descripció de luxe sobre la capacitat de l’home per la violència la qual cosa mostra un immens menyspreu pels valors de la humanitat. Una metàfora de plena vigència sobre el setge permanent que manté la “civilització” per part dels “pobles invasors”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s