Las malas, Camila Sosa Villada

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Cuando llegó a Córdoba capital para estudiar en la universidad, Camila Sosa Villada fue una noche, muerta de miedo, a espiar a las travestis del Parque Sarmiento y encontró su primer lugar de pertenencia en el mundo. Las malas es un rito de iniciación, un cuento de hadas y de terror, un retrato de grupo, un manifiesto explosivo, una visita guiada a la imaginación de su autora y una crónica distinta a todas. Convergen en su ADN las dos facetas trans que más repelen y aterran a la sociedad bienpensante: la furia travesti y la fiesta de ser travesti. En su voz literaria conviven Marguerite Duras, Wislawa Szymborska y Carson McCullers. El último fenómeno de la literatura argentina, traducida al alemán, francés, noruego y croata.

Tusquets Editores.- 240 pàgines.

Apunts de lectura

Una història de vida de la narradora, Camila Sosa, que en primera persona narra la pròpia experiència en una comunitat de transvestís a Córdoba, Argentina.

Una crònica social de com la cultura social tracta el món del transvestisme. Menyspreu, agressions, marginació, assetjament, desesperació…Una agressió institucionalitzada i no solament de l’entorn social sinó també de les institucions oficials, com la policia i l’estament judicial.  

“Si alguien quisiera hacer una lectura de nuestra patria, de esta patria por la que hemos jurado morir en cada himno cantado en los patios de la escuela, esta patria que se ha llevado vidas de jóvenes en sus guerras, esta patria que ha enterrado gente en campos de concentración, si alguien quisiera hacer un registro exacto de esa mierda, entonces debería ver el cuerpo de La Tía Encarna. Eso somos como país también, el daño sin tregua al cuerpo de las travestis. La huella dejada en determinados cuerpos, de manera injusta, azarosa y evitable, esa huella de odio.” Pàg. 28.

Las malas, mostra com la solidaritat entre els transvestits és la única cuirassa que permet preservar la integritat física, constantment amenaçada.  Un sentiment de grup, de consciència de classe. Entre les protagonistes hi ha un dels personatges més humans i entranyables, La Tia Encarna, una matriarca que acull a casa seva els transvestís desemparats.

La narradora narra la seva història de vida, des dels traumes d’una infància en una família des estructurada,  el difícil sentiment d’esdevenir un transvestí, el ritu d’iniciació, la violència degradant de la pràctica de la prostitució com la única eina alternativa de subsistència,  així com la denúncia social i política. La violència és el denominador comú a tota la novel.la. Violència verbal, emocional, física i sexual. Una crònica de com la cultura i la  moral social poden devastar la vida de les persones que no segueixen els canons establerts.

Las malas, compleix amb escreix la proclama que feia Franz Kafka sobre la literatura: “Un llibre ha de ser la destral que trenqui el mar gelat que hi ha dins nostre”.

Deixa un comentari