Els misteris de la cuina dels Kamogawa, Hisashi Kashiwai

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Aquesta és una de les novel·les més apetitoses que llegiràs mai. Una història plena de tendresa, protagonitzada per la parella de detectius formada pel pare i la filla del Kamogawa Shokudo, un restaurant amagat a Kyoto, que sempre és ple.

El secret d’aquest duo singular és que s’han especialitzat a preparar exactament el plat que el client anhela i recorda del passat i no és capaç de reproduir o trobar. I ho fan investigant la història de la persona en qüestió. Kamogawa Koishi i el seu pare Nagare, antic detectiu, escolten les confidències dels seus comensals, que anhelen reviure un moment màgic, i recreen els plats cuinats pels seus éssers estimats, en una novel·la deliciosa en tots els sentits.

Editorial La Magrana.- 208 pàgines.- Traductor: Ismael Funes Aguilera

Apunts de lectura       

L’eix central de la novel.la és la necessitat de tornar a reviure al cap dels anys el sabor del plat culinari que evoca grans emocions. Un plat que com la magdalena de Proust en A la recerca del temps perdut  fa aflorar una experiència emocional del passat. Un fenomen a través del qual el passat  sobtadament esclata en el present. El fenomen de la memòria involuntària provocada pel sabor d’un menjar i que fa ressuscitar personatges i situacions diverses.

L’escenari de l’agència d’investigadors gastronòmics és una humil taberna, sense rètol ni cap reclam publicitari, de manera que els clients la troben només després de veure el seu anunci críptic a la revista Gourmet Monthly . Quan els realment interessats aconsegueixen trobar-la queden gratament sorpresos.

El plantejament narratiu sempre és el mateix de manera que recorda el d’una típica sèrie televisiva. Uns personatges reiteratius (un pare (Nagare), una filla (Koishi), un gat (Hirune) i una mare morta) i el mateix ritual fins aconseguir descobrir i reproduir a la cuina de la taberna el plat desitjat.   

El llibre consta de sis relats independents corresponent a sis personatges que van a la taberna per tal que investigui i trobi un determinat plat gastronòmic estimulats per un ineludible record. Tots, quan aconsegueixen trobar la taberna comencen un grat viatge. La primera parada és un menjar ofert pel cuiner segons allò que tingui preparat per al dia la qual cosa sempre sorprèn gratament el client.

Després d’aquesta introducció gastronòmica, el client passa a la rebotiga on hi ha el despatx de l’agència per iniciar els tràmits de la investigació. La filla ho apunta tot, no només allò referit al plat a investigar sinó tots els elements personals i circumstancials que envolten la experiència del passat. El pare és l’investigador real.   

Evidentment, cada cas es diferent i és motivat per necessitats diverses: nostàlgia, retrobar el temps perdut ja sigui de la infantesa, d’un amor, d’un desamor, d’una enyorança,…

Gastronòmicament el llibre és un compendi de receptes japoneses. Cada plat investigat dona nom a cada capítol: Nabeyaki-udon, estofat de vedella, sushi de verat, Tonkatsu, espaguetis napolitan i Nikujaga.

Els misteris de la cuina dels Kamogawa, a més de ser un amable i original relat és una reivindicació de la feina gastronòmica com un treball artesanal de qualitat. “Mai s’ha d’oblidar la humilitat i la seriositat de quan un era principiant”. Cal esmentar el refús a intervenir a les xarxes socials i aparèixer a internet. Una dieta total i radical del tema digital. També el refús a participar en els circuits comercials i competitius així com en concursos i premis. És també una exposició sobre els efectes multiplicadors de la gastronomia en el sentit que per a cadascú el sabor d’un plat pot transcendir el propi menjar i pot fer aflorar un conjunt d’emocions i sentiments amagats.

Deixa un comentari