Clarissa, Stefan Zweig

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

La Clarissa, filla d’un militar austríac, coneix a Lucerna en Léonard, un jove socialista francès, de qui s’enamora. L’esclat de la Gran Guerra separa els amants i la jove, que s’ha quedat embarassada, ha de tornar a Àustria, enmig d’una Europa que s’esquinça. Allà pren la decisió de tenir un fill de l’enemic i de criar-lo. Aquesta commovedora novel·la tardana de Zweig avui es considera el testament en el qual l’escriptor austríac va condensar els ideals humanístics que va abraçar tota la vida.

Quaderns Crema.- 192 pàgines.- Traducció de Joan Fontcuberta

Apunts de lectura

Aquesta novel·la narra la història de Clarissa, un emotiu retrat psicològic molt determinat pels colpidors avatars de la vida. Primerament pels condicionants familiars en ser filla d’un estricte militar de l’imperi austrohongarès i quedar orfe de mare a la infantesa.

Una adolescència marcada per la vida disciplinada i monòtona de l’internat.

“Durant la setmana, el dia, monòton, se sotmetia i obeïa al toc de campana a cada hora, immutable; tant estiu com hivern calia llevar-se sempre a la mateixa hora del mateix llit, rentar-se a la mateixa hora i vestir-se amb el mateix uniforme cada any; tot estava fixat, el lloc a l’església i a taula, el plat i el tovalló; i aleshores l’engranatge del dia es posava en marxa a un ritme regular, des de la missa matinal fins a la pregària vespertina, als mateixos espais, interromput només pel passeig també regulat, en una llarga corrua de dues en dues, la monja al davant amb la toca blanca emmidonada.”

L’esclat de la I Guerra Mundial situa Clarissa en un escenari en el qual el seu pare i el seu germà estan embrancats a la contesa militar. Una situació que determina la vida de Clarissa. De fet, un dels trets del personatge Clarissa és la manca de determinació davant les disjuntives que la vida li presenta, si bé és una dona que se’ns mostra discreta, intel·ligent, valenta i molt treballadora.

“… per primera vegada havia de prendre una decisió per si mateixa. Fins aleshores havia deixat en mans alienes l’elecció de les seves ocupacions i la disposició dels seus dies i fins i tot de les hores. Ara, ella mateixa havia de triar una cosa tan important com una professió, i aquella gran responsabilitat la inquietava tant que se sentia incapaç de trobar a dins seu qualsevol inclinació o orientació definida.”

Els embats de la vida, però, sacsegen la zona de  confort de Clarissa, en especial la guerra i l’embaràs no desitjat. Tot plegat provoquen fortes sotragades i haver de prendre decisions indefugibles.

A través d’un narrador omniscient anem seguint la vida de Clarissa des de l’any 1902 fins el 1930. Un moment clau en la història d’Europa sobre el qual Zweig reflexiona en veu alta. Així, critica els efectes tòxics dels nacionalismes i el sentiment de pàtria que contaminen a bastament les vides dels ciutadans. També la preocupació per la necessitat imperiosa de la construcció d’Europa.

Clarissa, una profunda descripció psicològica d’un personatge amb la conjugació de factors determinants tant de l’ordre personal com històrics. Una novel.la amb una gran força narrativa.

Deixa un comentari