La llibreria ambulant, Christopher Morley

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

En Roger Mifflin, un llibreter ambulant que no desitja altra cosa que tornar al seu Brooklyn natal per escriure les memòries, aconsegueix traspassar el seu dubtós negoci sobre rodes (incloent-hi el cavall i el gos) a la desesperada senyoreta McGill, que està més que tipa de la seva monòtona vida com a grangera. I aquest irracional cop de cap de la senyoreta McGill és el punt de partida d’un seguit de peripècies que ella mai no s’hauria atrevit ni a imaginar… i encara menys en companyia d’en Mifflin, al qual s’ha compromès a portar a l’estació de tren més propera amb una única condició: que durant el trajecte li expliqui tot el que li cal saber per tirar endavant amb èxit la seva llibreria ambulant.

Editorial El cercle de VIENA.- 160 pagines.- traductora: Dolors Udina

Apunts de lectura

El carro de la llibreria ambulant, tirat per un cavall anomenat Pegàs, s’anuncia amb un vers breu:

“EL PARNASS AMBULANT DE ROGER MIFFLIN.

Amics respectables, el carro conté

La pila de llibres que qui vol obté.

Alguns són ben nous i d’altres són vells,

No hi ha amics de l’home tan bons com són ells.

els llibres són útils i llest el qui els usa,

són cançons daurades per a cada Musa,

hi ha llibres de cuina, natura i sembrats,

de molt altres temes i necessitats,

perquè els que així ho vulguin els puguin comprar.

Sabeu de ningú que ens pogués superar?” Pàg. 21

La novel.la està escrita en primera persona, amb la veu de Helen McGill, una soltera de 39 anys. Helen decideix deslliurar-se de les obligacions imposades de mestressa de casa i abandonar la llar i el germà per anar a viure una aventura que la faci realment feliç.

L’altre personatge, el propietari de la llibreria ambulant és un home petit de cabells vermells anomenat Roger Mifflin. Fa anys que viatja pel país, venent llibres a persones que viuen en zones remotes que d’altra manera no tindrien accés a material de lectura.

Diu en Roger Mifflin : “Quan vens un llibre a un home no li vens només dotze unces de paper i tinta i cola, li vens tot. nova vida”.

És un autèntic predicador de les virtuts de la lectura. A més és a bastament reconegut a tot el territori per la seva bonhomia.

Roger Mifflin assumeix el compromís d’ensenyar a Helen l’ofici de llibreter durant un temps curt. Aquest personatge és un autèntic referent del que hauria de ser un bon llibreter l’ofici del qual no és només vendre llibres sinó també estimular el plaer de la lectura, un bon antídot contra el pessimisme, contra l’avorriment, contra la incomunicació i contra els mals vents que ens sacsegen.    

Helen aprèn de l’experiència de Roger i aviat s’entusiasma a l’hora de subministrar llibres a la població del territori. Inicien, així, plegats tot un seguit d’aventures amb la llibreria ambulant.

“(…) però el que la gent necessita són llibres bons, senzills i sincers, alguna cosa que els arribi al cor, que els faci riure i tremolar, (…) I alguna cosa que els esperoni a mantenir la llar de foc ben escombrada amb la llenya ben apilada, i els plats nets, eixugats i desats. La persona que aconsegueix que la gent del camp llegeixi alguna cosa que valgui la pena fa un veritable servei a la nació. I aquesta és l’aspiració d’aquesta caravana de cultura…” Pàg. 41.

El carro (el Parnàs), l’euga i el gos, són també els protagonistes destacats de la història. Tots plegats signifiquen una exaltació a la vida itinerant dels rodamón així com un contrapunt a la vida motoritzada i envoltada d’estris automàtics i pantalles.

A part de ser una crida a favor de la lectura com a eina imprescindible de la cultura, La llibreria ambulant és una metàfora del viatge iniciàtic existencial, especialment un al·legat feminista per la Helen que refà la seva vida guanyant en independència.

Una al·legoria de la necessitat de disposar d’un sostre i una bona companyia que ens empari de les intempèries de la vida.

La novel.la és farcida de noms d’escriptors de la història de la literatura talment com una invitació a despertar la curiositat de saber i conèixer a través de les històries d’altres.

La llibreria ambulant és una opció segura per passar una bona estona tot reflexionant sobre el valor de la literatura.

Deixa un comentari