Primera nieve en el monte Fuji, Yasunari Kawabata

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Traducidos por primera vez al castellano, los relatos de Primera nieve en el monte Fuji, fueron seleccionados por el propio Kawabata y publicados en 1958. Dos de ellos, Yumira y El cristantemo en la roca, fueron incluidos posteriormente en una antología de sus cuentos favoritos que se publicó poco después de que recibiera el Premio Nobel de Literatura en 1968.

Los relatos que presentamos son a la vez una ventana al muy específico mundo doméstico de la posguerra japonesa y una reflexión, destilada al máximo, sobre los sentimientos y las contradicciones humanas, sobre el ser y la memoria, sobre las incógnitas de la belleza y del silencio.

Esta antología es una fina muestra de la grandeza de Kawabata. En los pequeños mundos de trazos delicados que se abren con cada cuento, en medio de sus resonancias y su luminosidad, descubrimos siempre la inteligencia inquisitiva y el humor de uno de los grandes del siglo XX.

Editorial BELACQUA.- 189 pàgines.- Traductor: Jaime Barrera Parra.

Apunts de lectura

El llibre “Primera nieve en el monte Fuji” és un recull de 10 relats de diferents registres narratius.

Voldria destacar que en alguns del seus relats, Kawabata, conjuga la vida dels personatges amb els elements naturals del paisatge. Una interrelació present en el relat amb una clara intenció simbòlica.

Recorda la famosa estampa del pintor japonès Hokusai, que en “La gran ola de Kanagawa” conjuga el paisatge amb la vida dels pescadors damunt la barca.  Una estampa que podria ser ben bé un relat en el qual es conjuga la bellesa i el poder amenaçador de la natura amb la vida precària i fràgil dels humans. Una pintura d’un gran sentit simbòlic.

Una hilera de ginkgo”, relata la commoció que en una família produeix la caiguda sobtada de les fulles al bosc proper a casa seva.

“La procesión de árboles desnudos de abajo había lucido espléndida cuando tenía de fondo la fila de árboles con follaje. Aun en los árboles desnudos de abajo quedaban algunas hojas dispersas, tan pocas que hubieran podido contarse. Soeda advirtió que las hojas amarillas temblaban como mariposas que se hubieran posado en las ramas.”.

El relat que dóna títol al recull, “Primera nieve en el monte Fuji, és l’eix central del recull. Tòquio després de la guerra, vides truncades, el retrobament de dos amants i l’acomiadament. I les neus de la muntanya Fuji sempre presents, ara és una referència puntual des d’un tren, però sempre presents, abans i després de qualsevol relat temporal. La muntanya Fuji impassible, abans i després de la cruel guerra que va destrossar les seves vides.

“Con naturalidad”,  un actor relata la seva vida i reflexiona sobre el sentit de la identitat personal. Per tal d’evitar anar a la guerra es va veure obligat a transformar-se en dona.

Reflexions davant un paisatge de mar canviant.

“Muy probablemente el esplendor de la vista dependía de la estación y del momento y, sobre todo, de la luz. Seguramente habría momentos en que el color mismo de la arena se vería hermosísimo aunque no hubiese ninguna flor abierta. Porque es natural que el color de las dunas refleje delicadamente el que tienen el cielo y el mar.”

El crisantemo en la roca”, també conjuga reflexions existencialistes sobre la mort amb un element natural com és una roca.

“Me refiero a una roca que había en mi lejano pueblo natal. La roca tenía una gran depresión en el costado delantero, que habían rellenado de tierra y en la que habían plantado un crisantemo. Todavía recuerdo haber visto abierta una flor blanca. Era un crisantemo repleto de pétalos como una pelota de lana.”

El temps present, el temps passat i la memòria són elements concurrents en els relats. També l’atzar, la importància de les casualitats en el nostres esdeveniments vitals.

En el relat “Un pueblo llamado Yumiura” es planteja la relació real del nostre passat amb els nostres records. Els records poden crear un passat inexistent?. Més encara és possible que a través d’altres persones es relati una història de la qual no en som conscients.

Diversitat de trames i temes. Conflictes conjugals, amor i desamor, reflexiones sobre el sentit de l’existència, el sentit de la paraula,…

Deixa un comentari