Tres habitaciones en Manhattan, Georges Simenon

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Cuando se conocen por azar una noche en un bar de Manhattan, Kay y Franck son dos almas a la deriva. Él, un actor que roza la cincuentena y al que ya le quedan lejos los días de gloria, intenta olvidar a su mujer, que lo ha abandonado por un hombre más joven. Ella, que acaba de perder la habitación que compartía con una amiga, no tiene donde pasar la noche…

¿Bastará la inmediata atracción mutua para hacerles olvidar las heridas de la vida? Celoso del pasado de Kay, temiendo perderla, tan inseguro de ella como de sí mismo, Franck estará a punto de malograr la nueva oportunidad que el amor parece brindarle. En Tres habitaciones en Manhattan, Simenon se adentra en el corazón de la gran ciudad tras la pista de estos dos vagabundos que se aferran, ajenos al espacio y al tiempo, a un amour fou.

Editorial Anagrama/Acantilado.- 192 pàgines.- Traducció: Núria Petit.

Apunts de lectura

Frank Combe, actor reconegut a Paris, fa sis mesos que viu a Nova York , on ha vingut per canviar de vida arran d’una crisi sentimental amb la seva dona la qual l’ha deixat per un amant molt més jove.

Kay, viu sentimentalment desarrelada a Nova York i en el moment que l’atzar l’apropa a Frank s’ha quedat sense casa momentàniament ja que l’amiga que l’acollia ha fugit.

Un escenari propici per crear una atmosfera adient en el qual dos personatges solitaris busquen i es troben.

Una gran ciutat, la nit, dos personatges deambulant per carrers i barres de bars. Franck i Kay es troben, inicien una relació i la primera nit la passen en una habitació d’un hotel. La pulsió del desig crea els primers passos de la nova relació.

L’endemà, romanen junts, no n’hi ha prou amb na nit, s’aferren l’un a l’altre, perquè ambdós són uns nàufrags i es necessiten.

A mesura que la relació avança, Franck comença a estar gelós del passat de Kay, i en particular dels homes que ha conegut.

La radiografia del procés de gelosia de Franck és un dels eixos centrals de la narració.

Franck decideix portar Kay a casa seva,la segona habitació de la narració. Frank explica les raons per les quals va deixar Paris per tal d’intentar reiniciar una nova vida a Nova York.  

La parella es retroba en una tercera habitació, la que ocupava Kay abans de conèixer Franck. Un nou escenari per fer avançar la relació, també amb més incerteses.

Kay, estima Franck i sap del seu procés de gelosia per la qual cosa ha d’anar en compte a desvetllar el seu passat, especialment les seves anteriors relacions.

Durant una curta absència de Kay que haurà d’atendre la seva filla a Mèxic, Franck descobreix el seu amor sincer per ella, la qual cosa li desperta por, desassossec i incertesa.

Tres habitaciones en Manhattan, una introspecció vers l’interior de dos personatges perduts en mig de la selva d’una gran ciutat. En aquest escenari, Simenon, construeix una complexa trama amb dos personatges la relació dels quals planteja una recurrent intriga sobre que els depararà el seu futur. La soledat i els seus remeis, el desig i les necessitats afectives, les inseguretats, la gelosia, etc. Un profund anàlisi psicològic d’uns temes universals que transcendeixen llocs i èpoques. Tot plegat, narrat pel mestre de la narrativa i sempre des de la comprensió dels personatges sense emetre cap valoració moral.   

  

Deixa un comentari