El pont d’Alexander, Willa Cather

Sinopsi( contracoberta de l’editorial)

L’enginyer Bartley Alexander construeix ponts i els travessa mentre transita per un moment delicat de la vida: veu com es fa gran i com el passat l’empeny a recuperar l’energia de la joventut. El professor Lucuius Wilson es passeja per Bonston i per Londres, resseguint la vida d’en Bartley com un observador que no jutja, però que tampoc no pot ser imparcial. La Winfred Alexander viu a Boston, és alta, elegant, comprensiva, intel·ligent. La Hilda Burgoyne viu a Londres, i amb el seu vestit groc és una actriu d’èxit fulgurant.

Editorial Cal Carré.- 144 pàgines.- traducció: Núria Sales

Apunts de lectura

El pont d’Alexander és la primera novel·la de l’autora nord-americana Willa Cather

L’Alexander del títol és Bartley Alexander, un enginyer especialitzat en ponts i que s’ha enriquit i fet famós amb els seus ambiciosos dissenys. Primer en tenim coneixement a través d’un home que el coneix des que era un nen, el professor Wilson, i que ara visita l’Alexander i la seva dona a casa seva a Boston. Poc després, Alexander viatja a Londres per feina, on es retroba amb un antic amor de joventut, una actriu irlandesa anomenada Hilda Burgoyne, enfilada a la fama. Ambdós reprenen la relació fins a esdevenir un compromís en ferm, mentre Alexander viatja d’anada i tornada entre Londres i Amèrica, treballant en diverses feines.

Alexander no para de turmentar-se ja que estima les dues dones i no suporta la idea de viure sense cap d’elles. Va posposant haver de prendre una decisió i deixar la dona del seu matrimoni mare dels seus fills.

Altrament, se sent  atret irresistiblement per Hilda. Significa recuperar la passió i la il·lusió de joventut.

Alexander viu el seu infern particular, un drama creixent a mesura que s’acosta el moment que ha prendre una decisió. O Londres o Boston.     

Els ponts que construeix Bartley ben bé podria ser una metàfora per tal de reconduir les seves lluites i connectar les seves dues vides.

Deixa un comentari