La gran serpiente, Pierre Lemaitre

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Siempre hay que desconfiar de las señoras de mediana edad bien vestidas, con aspecto de jubiladas y acompañadas de un dálmata espantadizo, como Mathilde Perrin, una viuda de sesenta y tres años algo entrada en carnes bajo cuya apariencia anodina se esconde una pistolera a sueldo de gatillo fácil y nervios de acero. Experimentada y diligente en el manejo de armas de gran calibre, capaz de dar esquinazo a la policía y agotar a sus perseguidores, esta veterana heroína de la Resistencia ejecuta sin piedad los encargos de un misterioso comandante cuando no está cuidando su jardín de las afueras de París. Sin embargo, los frecuentes descuidos y el mal carácter de la antaño perfeccionista Mathilde, que la vuelven cada vez más incontrolable y perturbadora, empiezan a preocupar a las altas esferas, dispuestas a deshacerse de ella antes de que sea demasiado tarde.

Brillante combinación de una trama ingeniosa y precisa con un ritmo trepidante, La gran serpiente es la primera novela negra escrita por Pierre Lemaitre. Un tablero de asesinatos encadenados cargado de diálogos mordaces, escenas impactantes y grandes dosis de humor cáustico y descarnado.

Editorial Salamandra.- 320 pàgines.- Traductor: José Antonio Soriano Marco

Edició catalana: La gran serp.- Editorial Bromera.- traducció: Albert Pejó Orellana

Apunts de lectura

Som l’any 1985, abans de la invenció del mòbil, del GPS, de la geolocalització, de les càmeres de vigilància arreu, de la digitalització, etc. De totes les eines amb que compta actualment les policia per investigar els crims i que ja hem normalitzat a través de les series televisives.   

El personatge central de la novel.la és Mathilde, una vídua de seixanta anys de la qual se’n sap poc, excepte que és una antiga lluitadora de la resistència francesa davant dels nazis. Ara treballa com a assassina professional en una organització de la qual no en sabem gaire cosa excepte del seu cap immediat, l’Henri.  Mathilde és una bona professional, impecable, eficient i despietada. I, molt ben considerada i reconeguda fins al dia que comet el seu primer error per la qual cosa es desencadenarà tota una sèrie d’esdeveniments en contra seva.

En paral·lel a l’actuació professional el relat s’endinsa en la vida quotidiana de la Mathilde i els seus sentiments. Està enamorada del seu contacte i superior jeràrquic, l’Henri. Es van conèixer durant la Resistència i sempre han mantingut una relació especial i de suport en els moments crítics. 

Un altre personatge important és l’inspector de la policia Vassiliev que dirigeix la investigació. Un personatge d’una gran bonhomia i d’una simplicitat amable. Tot ens porta a pensar que malgrat els entrebancs d’una policia inútil se’n sortirà.

Estem davant un thriller amb una inversió dels valors morals dels protagonistes, els dolents van guanyant la partida i els bons són considerats curts de gambals.

L’humor és la nota recurrent durant tot el relat.

La intriga segueix una astuta estratègia sovint sorprenent.

Tot plegat esdevé una lectura plaent que atrapa l’atenció del lector fins el final.

Deixa un comentari