La pared vacía, Elisabeth Sanxay Holding

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

Aunque apenas sea conocida en nuestro país, Elisabeth Sanxay Holding puede considerarse una gran dama de la novela de suspense que en su día recibió elogios de Raymond Chandler y de Alfred Hitchcock. En esta turbadora intriga, la protagonista será víctima de un extraño chantaje que desencadenará una serie de crímines y que hará surgir oscuras emociones en una mujer que hasta ese momento había sido una ejemplar ama de casa.

Editorial Lumen.- 272 pàgines.- Traducció: Matuca Fernández de Villavincencio

Apunts de lectura

El nucli central de la novel.la és el retrat de la protagonista, una mestressa de casa en el context de la Segona Guerra Mundial als Estats Units la qual cosa condiciona greument la vida de les persones: el marit a la guerra, escassetat de productes de consum, llibretes de racionament, etc. La Lucia Holley viu amb el seu pare, dos fills i una criada de raça negre.

El relat combina la veu d’un narrador omniscient en tercera persona amb el diàleg interior de la protagonista en primera persona.

L’atzar atrapa la protagonista i la sotmet a un calvari personal amb moltes dificultats per sortir-se’n, entre altres agreujants hi ha el fet de no comptar amb el suport d’un marit absent per la guerra. Un clima hostil que posarà a prova la seva capacitat de resiliència. Lucia haurà de prendre tota sola moltes decisions que la sotmetran a una constant confrontació amb ella mateixa: inseguretats, errors com a conseqüència de l’assetjament, crisi d’autoestima, …

“Si Tom estuviera aquí, pensó, se desharía de esa bestia. Si David tuviera unos años más… O si papá tuviera unos años menos… Pero no hay nadie. Tengo que resolverlo sola. Y no lo estoy haciendo bien.”

Tot plegat la porta, fins i tot, a replantejar-se el sentit de la seva existència. L’absència del marit és un fet determinant. També és interpel·lada per la seva jove filla que li qüestiona la seva funció de mestressa de casa, sense autonomia econòmica ni independència. 

La vida de la protagonista és la d’una dona d’una família normal, econòmicament benestant, que no té res a veure amb les històries propies d’una novel.la de lladres i serenos. És l’atzar que la impulsa sobtadament a una espiral dramàtica que afecta la vida serena d’una família.

Des del primer moment la intriga s’instal.la en el relat i va augmentant progressivament i trepidant a través d’una espiral feta d’amenaces, pors, xantatges, violència. Van sorgint noves seqüències i situacions que condueixen a una situació d’embolica que fa fort i sempre al límit que es trenqui el fràgil equilibri.   

El personatge de l’assistenta negra Sibyl, és un contrapès narratiu que cal destacar. És el perfil d’una dona que té la confiança i seguretat que li falta a la Lucía. En aquests moments d’economia de guerra, la Sibyl demostra una gran capacitat organitzativa que contribueix decididament a la viabilitat familiar. És precisament en les circumstàncies excepcionals i conflictives en que es troba sotmesa la protagonista, Lucía, quan aquesta coneix realment qui és Sibyl, la qual cosa fins el moment desconeixia. Tot plegat fa que neixi una entranyable amistat i reconeixement. 

El recurs narratiu de les cartes que Lucía tramet al seu marit permet accentuar les reflexions sobre el seu patiment i inseguretats a l’hora de fer front al seu infern. Escriure les cartes és gaudir d’un moment d’intimitat i de reflexió que d’una manera recurrent reivindica davant els habitants de la casa.

“Lucia Holley escribía todas las noches a su marido, que se encontraba en algún lugar del Pacífico. Sabía que las suyas eran cartas insulsas, palabras que transmitían al comandante Holley la imagen de una vida apacible y soleada como un lago de montaña.”  

A la introducció de la novel.la s’esmenta una nota realitzada per Raymond Chandler al seu editor:

“¿Has leído a Elisabeth Sanxay Holding? Te aseguro que es la mejor escritora de suspense. No es recargada ni resulta irritante. Sus personajes son maravillosos y posee una suerte de calma interior que encuentro muy atractiva. Si no has leído ninguna de sus novelas, te recomiendo Net of Cobwebs, The Innocent Mrs. Duff y La pared vacía.”

Deixa un comentari