Abigail, Magda Szabó

Sinopsi (contracoberta de l’editorial)

L’any 1943 la Gina té catorze anys. És cosmopolita, refinada. Estima i admira el seu pare, que és general de l’exèrcit hongarès. Per això no pot entendre que, sense cap explicació, l’enviï a l’internat de Matula, ben lluny de Budapest. Un lloc sinistre, una fortalesa regida pel reglament més estricte. La Gina crema per dins. No suporta els jocs infantils de les seves companyes. Troba absurda i ridícula la fe que dipositen totes en Abigail, una estàtua que, diuen, té el poder de resoldre els problemes que les noies li confien. Armada d’orgull i de ràbia, la Gina fuig.

Però la vida, Gina, és d’una complexitat inabastable. I més ara que els tambors de guerra ressonen cada cop més a prop.

Abigail relata com poques novel·les el pas de la innocència a la maduresa d’una noia en plena Segona Guerra Mundial. Parla del confús món de les aparences dels adults, de l’amistat, dels actes d’amor que no ho semblen, del coratge, de com el misteri es dissol en la intriga. I, de fons, la convulsa història d’Hongria, a les portes de la invasió nazi i atrapada pels fantasmes del seu passat.

Editorial La Segona Perifèria.- 472 pàgines.- Traducció d’Imola Nikolett Szabó i Jordi Giné de Lasa.

Apunts de lectura

Inicialment, Abigail, pot semblar una novel.la d’aventures d’adolescents residents en un internat en un procés d’iniciació cap a la vida adulta. En aquesta estructura narrativa de novel.la d’aventures, progressivament s’hi va conjugant un marc històric de fons: la Segona Guerra Mundial a Hongria.

La Gina, la protagonista, es veu obligada a créixer de sobte per culpa de la guerra. Aquell món a l’internat ple de preocupacions pròpies de l’adolescència, inseguretats, autoestima, relacions conflictives, assetjament moral, intolerància i disciplina fèrria, es transforma a causa de la guerra en un altre escenari personal.

Tal com diu el pare de la protagonista en un dels moments culminants de la novel·la: “A partir d’aquest moment deixaràs de ser un infant, Gina, esdevindràs adulta i mai més no podràs viure com els altres nens.”. Pàg 175.

La Gina, pren consciència de la realitat i això comporta un canvi radical en la seva vida a l’internat. La seva rebel·lió adolescent en un internat hostil es transforma en una actitud de coratge i esperança.     

La novel.la retrata alguns personatges adults que configuren diferents maneres d’enfrontar-se a la realitat. Diferents actituds com a educadors davant els adolescents, així com davant la situació política i social del moment  històric en que està sotmesa Hongria.  

En el marc d’una història d’aventures, Abigail, és una estàtua que apareix en la novel·la talment com un personatge que va incidint en la vida de l’internat d’una manera diferent segons les circumstàncies. Primerament com una llegenda escolar i progressivament intervé d’una manera més transcendent  davant situacions més compromeses.

També hi apareix sovint una estàtua prototípica d’Hongria: el Dolor d’Hongria, que commemora les pèrdues de territori hongarès després de la Primera Guerra Mundial. A la novel.la, esdevé un punt de referència simbòlic de la resistència hongaresa davant l’invasor nazi.

L’annex de Miquel Adam al final de la novel.la informa a bastament del marc històric.

Al llarg de la novel·la, la tensió va en augment a mesura que es van intercalant en la història els esdeveniments polítics. Aleshores, xoquen els problemes de la vida adolescent amb la crua realitat de la guerra, de manera que la tensió narrativa creix gradualment. Esperança, inseguretats, por, necessitat de resistència, coratge, tothom es transforma.

El recurs narratiu de l’equívoc sobre l’autèntica identitat dels personatges esdevé un factor que hi aporta intriga fins el final.  

Aquesta és una novel·la que parla també del coratge, de la valentia, de la resistència, de la bondat i solidaritat humana. Antisemitisme. De la vida de les persones malgrat estar allunyades del camp de batalla. La dura vida de seguir endavant.

La propera guerra d’Ucraïna és un bon exemple del perquè de tot plegat.

Deixa un comentari